Foto Doi români operează cea mai mare macara de construcţii din lume, pe şantierul unei centrale nucleare
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 09:58
- Economie
- Ascultă știrea

Cea mai mare macara de construcţie din lume, poreclită „Big Carl”, amplasase o cupolă de 245 tone deasupra unui reactor nuclear, pe şantierul de construcţie a centralei Hinkley Point C din Marea Britanie e operată de doi români.
Macaraua Big Carl, numită de fapt Sarens SGC-250, e proiectată şi construită într-un singur exemplar şi e o mostră a vârfului ingineriei civile atinse în acest domeniu, notează piataauto.md.
Românii sunt cei mai buni macaragii din lume, iar dovada stă chiar în faptul ca doi membri ai comunității noastre din Marea Britanie au fost angajati pe cea mai mare macara din lume. Comunitatea româneasca e plină de doctori, ingineri sau patroni, însă cei care operează în acest moment cea mai mare macara onstruită vreodata sunt doar doi în lume, iar ei sunt români, notează Anuntul UK.
Romulus Andrei, originar din Bucureşti și colegul său tot român, Sebastian Sonea, originar din Oradea operează cea mai mare macara de construcţii din lume, pe şantierul centrale nucleare din Marea Britanie. Ambii au studii profesioniste în acest domeniu, mai ales că operarea de macarale presupune şi o responsabilitate enormă pentru verificarea unghiurilor posibile pentru fiecare sarcină ridicată, a manevrelor corecte.
Macaraua pe care o operează cei doi români la centrala Hinkley Point C, cea mai mare din lume, are un sistem complex de distribuţie a greutăţii, care-i permite să ridice greutăţi aflate şi la o distanţă foarte mare de punctul de sprijin al bazei. Baza macaralei e constituită din două şine, cu punctul central de sprijin pe una din şine şi cel de balast pe cealaltă şină. Macaraua poate astfel ridica până la 5.000 tone greutate în apropierea bazei sale.
Atunci când va fi gata, Hinkley Point C va furniza circa 10% din energia consumată în Marea Britanie. Centrala va avea două reactoare cu o putere cumulată de 3,2 GW, iar producţia anuală medie va fi de circa 26,65 TWh, cu un factor de capacitate de peste 95-96%. Cifra de 26,55 TWh reprezintă jumătate din consumul anual de electricitate al României, deci scara şi importanţa acestei construcţii din Marea Britanie este imensă. Citește mai mult AICI despre uriașa mașinărie inginerească.