Două companii din Cluj, în topul investițiilor atrase în 2021

Două companii din Cluj, în topul investițiilor atrase în 2021
| Foto: mediafax.ro

Cele două business-uri i-au convins pe investitori să trimită la Cluj aproape 25 de milioane de euro.

Două companii clujene au atras investiții de circa 25 de milioane de euro, potrivit economedia.ro

AROBS Transilvania, firma de IT românească, a obținut, în octombrie, de la investitori circa 15 milioane euro prin vânzarea unui pachet de acțiuni de 12%, în cadrul unui plasament privat.

Voicu Oprean, fondator & CEO AROBS Grup, a declarat într-un interviu acordat Economedia că acest capital atras de la investitorii BVB va fi utilizat pentru procesele de M&A demarate, achiziționarea de companii din domeniul IT, în special cele din zona de servicii software, firme care prestează servicii de programare și produse software din diverse zone de expertiză.

„Totodată, o parte din fonduri vor merge pe dezvoltarea prezenței pe piața din Statele Unite, unde credem că avem potențial de creștere atât în zona de produse, cât și de servicii. În ceea ce privește Germania, dar și piețele din Austria și Elveția suntem încrezători că ne vom crește prezența datorită Berg Software Timișoara, companie care s-a alăturat AROBS Grup în luna noiembrie a acestui an. Colegii din cadrul Berg au o experiență de 30 de ani pe piața de servicii de dezvoltare software în România și sunt extrem de bine poziționați în cele trei țări menționate”, precizează Voicu Oprean.

Pentru anul 2022, AROBS Grup are în plan deschiderea unui birou în SUA, întărirea prezenței în Germania prin biroul local pe care îl avem acolo și să ne pregătim pentru transferul de pe piața AeRO pe Piața Principală.

În ceea ce privește investițiie, reprezentanții business-ului țintesc companii care dispun de un antreprenor sau management de top, cu o profitabilitate constantă și o creștere peste medie, dar care au ajuns în acel punct în care au nevoie de un partener care să-i sprijine în transformarea lor în jucători semnificativi în domeniul lor de activitate.

.lumen (Dotlumen S.R.L.) start-up-ul dela Cluj care produce ochelari pentru nevăzători, este unul dintre cei 21 de câștigători ai rundei inaugurale a premiilor Healthy Longevity Catalyst Awards. Premiile fac parte din Healthy Longevity Global Competition, o competiție globală, multianuală, care premiază soluțiile inovatoare dezvoltate pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Producătorii de ochelari pentru nevăzători de la .lumen, au atras o finanțare de 9 milioane euro de la acceleratorul European Innovation Council (EIC). Suma totală include o parte de grant și o parte de investiție.

Cu banii strânși, .lumen vrea să se extindă internațional. Pentru a accesa aceste fonduri, .lumen a lucrat cu firma internațională de consultanță CIVITTA.

Startup-ul românesc lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI (inteligență artificială) pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Prin soluția produsă, compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Reprezentanții fondului de investiții Early Game Ventures au declarat că 2021 a fost al treilea an de la lansarea pe piață și totodată cel mai plin. Pandemia a fost o provocare mai mult din perspectiva restricțiilor de circulație, întâlnirilor fizice, dar nu și pentru sectorul investițiilor. 

„În ciuda situației pandemice, am făcut investiții în fondatori cu care nu ne-am întâlnit niciodată, am avut totodată ocazia să analizăm industrii în care digitalizarea a fost accelerată forțat și am avut startup-uri care au crescut într-un ritm neașteptat de bun, în plină pandemie. Ecosistemul de startup-uri din România s-a maturizat și el, cererea de capital a crescut, numărul de startup-uri a crescut, dar și calitatea lor”, a declarat Cristian Munteanu, managing partener Early Game Ventures.

Comenteaza