Două organizații clujene vor să reducă la jumătate deșeurile alimentare

Două organizații clujene vor să reducă la jumătate deșeurile alimentare

Clusterele clujene AgroTransilvania (ATC) și Transilvania IT (TITC) au fost incluse într-un consorțiu european ce vizează diminuarea cu 50% a pierderilor și a deșeurilor alimentare. 

ATC a devenit parte a unui consorțiu de 46 de entități din 15 țări europene, care pe durata a doi ani vor implementa proiectul ZeroW (Systemic Innovations Towards a Zero Food Waste Supply Chain), din apelului "Research and innovation în support of the European Green Deal", din programul european Horizon 2020 

ZeroW și-a stabilit obiectivul ambițios de a juca un rol cheie în tranziția sistemelor alimentare actuale către reducerea la jumătate a pierderilor și a deșeurilor alimentare până în anul 2030 și diminuarea lor până aproape de zero până în 2050.

ZeroW oferă cadrul unui impact semnificativ prin demonstrarea inovațiilor în nouă lanțuri alimentare din viața reală, prin utilizarea unei abordări sistemice a inovației, pentru a rezolva în mod eficient problema multidimensională a pierderilor și a deșeurilor alimentare. Alături de ATC, TITC este parte a acestui consorțiu.

ATC reunea, la înființare, 20 de membri fondatori, ajungând acum la aproape 100: producători, procesatori, furnizori de servicii conexe, universități, institute de cercetare, instituții financiare, administrație publică. TITC include 125 de membri: 30% startup-uri, 50% IMM-uri, 20% companii mari, universități, entități de administrație publică, având afaceri de 445 milioane euro și 8.200 de angajați.

Comenteaza