Două procese câştigate în energie pentru un prejudiciu de 1,4 miliarde

Două procese câştigate în energie pentru un prejudiciu de 1,4 miliarde
Societatea de stat Hidroelectrica a obţinut câştig de cauză, instanţa respingând două dintre contestaţiile prin care Energy Holding şi EFT AG solicitau daune în de 102 milioane de lei.

Instanţa a respins cererea de daune formulată de Energy Holding împotriva Hidroelectrica. Energy Holding, unul dintre traderii de energie cu contracte au fost denunţate de către administratorul judiciar Euro Insol, a solicitat la deschiderea procedurii insolvenţei despăgubiri de 91 de milioane de lei pentru diminuarea cantităţii de energie livrate de Hidroelectrica în septembrie 2011 – aprilie 2012 ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră. 
 
Contestaţia a fost respinsă ca inadmisibilă. Energy Holding a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată, constând în 61.000 de lei onorarii de expert şi 29.700 de lei onorarii avocaţiale. Contractul a generat doar în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de 1,4 miliarde lei, a constatat Euro Insol în raportul despre insolvenţa societăţii. Din energia disponibilizată prin denunţarea contractului, Hidroelectrica a obţinut în august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de 550 de milioane de lei. 
 
Şi în cazul traderului elveţian EFT Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia împotriva Tabelului preliminar al creanţelor întocmit de administratorul judiciar care a refuzat înscrierea traderului cu 11 milioane lei reprezentând daune.În rejudecarea pe fond instanţa a decis în favoarea Hidroelectrica. EFT a susţinut că în 2011 Hidroelectrica nu i-a livrat întreaga cantitate contractată, susţinere contrazisă de probele administrate, care au demonstrat că, în realitate, în 2011 Hidroelectrica a livrat EFT mai mult decât ar fi fost obligată conform contractului.

Comenteaza