Două proiecte de tehnologie din Cluj, selectate de NASA

Două proiecte de tehnologie din Cluj, selectate de NASA

Soluțiile de tehnologie care informează automat autoritățile despre incendii și schimbările de ecosistem în migrația animalelor, realizate de echipe de la Cluj, s-au calificat la etapa de jurizare internațională a competiției Nasa SpaceApps Challenge (NSAC).

În România s-au înregistrat 135 de participanți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, iar în finală și-au prezentat proiectele 12 echipe. Ediția anuală a NSAC s-a desfășurat simultan, online, în 200 de orașe din întreaga lume. Câte două echipe din Cluj-Napoca și București s-au calificat pentru etapa de jurizare internațională a competiției.

La Cluj-Napoca, IoT4Nature este o soluție care detectează prezența fumului și a flăcărilor generate de incendii și trimite informații în cloud pentru alertarea autorităților și a cetățenilor din zonele afectate, iar PAN, o aplicație care creează predicții automate privind migrația animalelor pentru a semnala orice schimbări în acest ecosistem.

La București, echipa Fire Fighters a venit cu o soluție pentru detectarea automată a pericolelor naturale, iar Carbon Fun, cu o aplicație care monitorizează amprenta de carbon pe baza transportului și a consumului de energie. Au fost acordate și două premii locale echipelor Tandem, respectiv Penteract 3.0,  cu soluții în combaterea incendiilor de vegetație.

‘’Marele diferențiator al acestui eveniment este că nu are o miză materială. Vorbim aici despre pasiune pură pentru știință și explorarea Pământului și a spațiului, de evoluție, de misiunea intergalactică de a schimba lumea, de a ne aduce contribuția în slujba binelui prin inovație. Este despre implicare, angajament. De aici și încărcătura emoțională unică pe care o aduce. Într-un timp extrem de scurt, creează și sudează echipe, le pregătește cadrul pentru noi experiențe, creează comunități, fidelizează, generează dependență în cel mai bun sens”, a declarat Diana Iosu, organizator al NSAC București și Cluj-Napoca.

Soluțiile echipelor câștigătoare vor intra în procesul de evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA. Câștigătorii Space Apps vor fi anunțați în ianuarie 2021 și vor primi o invitație de a-și prezenta proiectele personalului NASA și partenerilor agenției spațiale.

Câștigătorii internaționali vor fi invitați să viziteze o stație NASA împreună cu echipa de organizare globală, Space Apps Challenge, pentru a asista la lansarea unei nave spațiale. Tema evenimentului s-a numit “Acționează”, iar categoriile au fost: observă, informează, susține, creează, confruntă, conectează.

SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual în hub-uri din întreaga lume. Anul trecut, s-a bucurat de 29.000 de participanți, în cadrul a 225 de evenimente din 71 de țări, iar în România, de 200 de participanți din două orașe. 

Comenteaza