Un român cu salariu brut de 1.000 euro primeşte mai puţin „în mână“ decât un polonez, un rus sau un kazah/ ''Planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu muncitori asiatici”

Un român cu salariu brut de 1.000 euro primeşte mai puţin „în mână“ decât un polonez, un rus sau un kazah/  ''Planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu muncitori asiatici”
| Foto: ziarulunirea.ro

CEO Terapia Cluj, Dragoș Damian, avertizează cu privire la faptul că toate planurile mărețe din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici. Acesta spune că şi HORECA va funcționa în curând numai cu muncitori asiatici.

Dragoș Damian: ”În România nu mai există oameni care să muncească. Planurile măreţe din PNRR vor fi executate cu muncitori asiatici”O analiză realizată de Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj îndreaptă atenţia asupra premiselor pentru munca la negru și importul de muncitori din zona asiatică din ţara noastră.

„În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest ca să evităm depresia, avem țări din UE și din afară UE (inclusiv din Uniunea Euro-Asiatică UEA), mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate și cu structuri diferite de aport la PIB. Și totuși, nu au fost alese la întâmplare, ele având un numitor comun: toate se confruntă cu lipsa de resursă umană calificată / necalificată, din cauza unui exod dramatic al forței de muncă, care crează premise pentru munca la negru și importul de muncitori din zona asiatică. Unele dintre țările de mai sus “au noroc” dacă se poate spune așa, pentru că limba rusă este folosită că traducător și pot să atragă resursă umană și din spațiul UEA (foarte multă resursă calificată din Belarus și Ucraina lucrează în Polonia și începe să migreze și către Cehia).

Frapează totuși faptul că deși România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat + angajator) – e doar pe locul 5 – totuși, după redistribuția din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o fie nu au aplicat-o onest, angajatul rămâne cu cea mai mică remunerație netă, iar angajatorul plătește doar 2,2% cheltuieli cu angajatul. Așadar, pe de o parte angajatorul este stimulat să investească în țară datorită cheltuielilor mici dar angajatul rămâne cu cea mai mică suma netă în mâna din grupul de comparație – adică exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a reține și dezvolta resursa umană.

Probabil că o astfel de analiză este punctul de plecare pentru o reformă salarială sustenabilă și nu promisiuni că vor crește salariile sau că salariile minime nu vor fi impozitate. În România pur și simplu nu mai există oameni care să muncească. Toate planurile mărețe din PNRR vor fi executate cu vreo 100 de mii de muncitori asiatici, HORECA va funcționa în curând numai cu muncitori asiatici.

România are nevoie să fie condusă strategic pe un orizont de cel puțîn 10 ani. Trebuie definite noi sectoare de competiție industrială în care să atragem investiții, trebuie patronate de Președinție, Parlament și Guvern proiecte curajoase “Cumpără Fabricat în România”, sistemele de educație și sănătate trebuie curățate de oligarhiile de partid și familie care le fac praf resursele, școală trebuie legate de piața muncii, avem nevoie de un plan serios pentru a salva demografia”, scrie Dragoș Damian pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza