Drumarii din România vor să angajeze o jumătate de milion de oameni

Drumarii din România vor să angajeze o jumătate de milion de oameni

Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) și-a propus să angajeze cât mai mulți dintre muncitorii întorși în țară, în contextul pandemiei de coronavirus. Deficitul în acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane.

Organizația consideră că întoarcerea românilor reprezintă o șansă unică pentru a menține și valorifica în țară această categorie de forță de muncă. ARCA propune tuturor patronatelor din domeniul construcțiilor și autorităților responsabile un plan pentru angajarea românilor celor care lucrează, în mod normal, în afara granițelor.

“Mulți dintre românii care au revenit în țară sunt specializați în domeniul constructiilor și pot fi integrați cu ușurință în activitatea șantierelor deschise la nivel național”. Aceasta sugerează crearea unei platforme on-line de către autorități, cu ajutorul căreia, românii care au revenit în țară să se poată înscrie în domeniul în care pot activa.

ARCA propune o bursă on-line a locurilor de muncă în construcții, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alături de autoritățile, precum și un parteneriat solid stat – companii din construcții pentru instruirea forței de muncă și atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzătoare nivelului de pregătire.

Aceasta susține crearea, cu sprijinul autorităților din domeniile educației și muncii și protecției sociale, a unui mecanism simplu și rapid prin care să fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obținute de români în străinătate.  

“Soluțiile propuse ar determina o dezvoltare rapidă a sectorului construcțiilor, ar reduce atât șomajul în rândul celor care s-au întors în țară, cât și munca “ la negru” din acest domeniu și, cel mai important, le-ar permite acestor persoane să rămână acasă, alături de familiile lor, și să aibă un nivel de trai decent” consideră patronatele de pe autostrăzi.

Comenteaza