Drumul succesului: de la afacere de apartament, la gigant IT

Drumul succesului: de la afacere de apartament, la gigant IT
A început modest, în vremuri tulburi. De-a lungul anilor, a urcat, puţin câte puţin, până a ajuns să fie nu doar una dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologiei informaţiei din Cluj-Napoca, ci şi din ţară.

Brinel sărbătoreşte 23 de ani de la înfiinţare. Cu o cifră de afaceri de aproape 70 de milioane de lei în 2012 (peste 15 milioane de euro), Brinel se află acum pe picior de egalitate cu giganţii IT din România, lucru cu care se mândreşte şi fondatorul companiei, clujeanul Marcel Borodi. Într-un moment în care business-urile vin şi pleacă de la Cluj, această companie clujeană a fost o constantă.

"Brinel are 23 de ani de activitate! În IT nu e o perioadă scurtă. Sunt destui ani înapoi, dar net mai multi în faţa noastră, pe care urmează să-i parcurgem. Am facut multe, dar sunt şi mai multe care asteaptă să fie făcute, împreună. Am evoluat constant corelat cu maturizarea pieţii. La început se doreau PC-uri, apoi reţele, apoi şi software, mai târziu servicii profesionale, centre de date şi destul de recent optimizări, integrări complexe, iar mâine se va dori cloud computing. Reţeta noastră a fost destul de simplă: am ales beneficiarii care-au înţeles că e greu cu tehnologie nouă, dar nu poţi progresa suficient fără ea, am ales şi am atras lângă noi oameni competenţi, dispuşi să înveţe continuu şi cu o atitudine de excepţie şi am ales sa fim parteneri tehnologici cu leaderii mondiali din fiecare segment de activitate. Restul a fost noroc, pasiune şi determinare", a declarat Borodi, pentru ZIUA de CLUJ.

Istoria grupului Brinel a început însă modest, la doar doi ani de la Revoluţie, când Borodi, un fost angajat al unei firme de IT&C bucureştene, a decis să renunţe la postul bine plătit, de altfel, pe care îl ocupa şi să-şi deschidă la Cluj propria afacere.

După cum declara într-un interviu acordat în 2012 Ziarului Financiar, "la început, sediul companiei a fost apartamentul cu două camere în care locuiam cu familia. Nu dispuneam de resurse pentru investiţii, iar economiile din salariu ne asigurau necesarul pentru două-trei luni de funcţionare. S-au alăturat un coleg care se pricepea foarte bine la calculatoare şi soţia, care tocmai absolvise ingineria".

În primele luni, firma a funcţionat cu doar cinci angajaţi, însă din cel de-al doilea an de activitate, a devenit primul producător de calculatoare marcă proprie din ţară, numite Alpis. Tot atunci a început să vândă computere asamblate din componente importate şi a instalat prima reţea de computere, fapt ce a propulsat compania, în 1993, pe primul loc în topul companiilor de IT din România.

În 1994, Brinel a devenit, odată cu înfiinţarea Net Brinel, cea mai importantă firmă a grupului, integrator de sisteme IT şi a început să ofere soluţii integrate de hardware şi software.

Un alt pas important în dezvoltarea companiei l-a reprezentat startul, în 1997, a unei colaborări de lungă durată cu gigantul Microsoft.

Începutul celui de-al treilea mileniu a însemnat pentru Brinel extinderea în capitala ţării. Un an mai târziu, compania a devenit partener HP şi distribuitor autorizat LG, iar în 2003 a făcut primele achiziţii: două firme de IT din Oradea.

Extinderea companiei continuă, în 2003 fiind deschide două noi sedii, la Timişoara şi Oradea. Acestea au fost urmate de inaugurarea, doi ani mai târziu, a sediului logistic, situat în parcul industrial Tetarom. Tot în 2005, Brinel a fost desemnat Microsoft Gold Certified Partner şi partener preferat HP.

În 2007 grupul Brinel se extinde în Sibiu, prin achiziţionarea pachetului majoritar al companiei Promedia Sibiu şi obţine locul I în clasamentul realizat de CNIPMMR, pe domeniul lor de activitate.

Ascensiunea companiei cârmuite de Marcel Borodi continuă şi în 2009, an în care Brinel devine prima companie din ţară care să obţină un parteneriat de tip Frontline Partner HP-Microsoft. Tot acum se lansează, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, şcoala de excelenţă "Talent IT", un proiect educaţional dedicat studenţilor care îşi doresc o carieră în domeniul IT&C.

Potrivit Ziarului Financiar, în 2010 grupul Brinel a realizat o cifră de afaceri totală de peste 77 milioane de lei (circa 18 milioane de euro), iar estimările pentru 2011 prevedeau o creştere a afacerilor de maxim 5% faţă de anul anterior, nefiind exclusă însă şi varianta unui recul de 5%. În 2011, cifra de afaceri a fost de 55,8 milioane de lei, iar în 2012 de 67,98 milioane de lei.

La 20 de ani după înfiinţare, compania număra peste 140 de angajaţi şi devenea leaderul providerilor de soluţii informatice din afara capitalei, prin integrarea de software, hardware şi comunicaţii, respectiv prin oferirea unui pachet complet de servicii.

Extinderea companiei nu se opreşte însă, astfel, că în 2014, la 23 de ani de la înfiinţare, afacerea de apartament a unui clujean a ajuns, printr-un proces neîntrerupt de dezvoltare, să fie un gigant IT, la care companiile apelează pentru a-şi optimiza activităţile.

"Dintre bucuriile recente, aş remarca tendinţa tot mai accentuată a managerilor şi a antreprenorilor de success de a adopta soluţii integrate IT de nivel occidental, pentru a-şi conduce mai bine organizaţiile. Am trecut din etapa "cât costă?" la "ce beneficii poate să-mi aducă această soluţie?" şi e un salt de remarcat. Cred că organizaţiile antreprenoriale caută mereu soluţii şi astfel se clădeşte o atitudine care duce acţiunile spre success. Noi am ales să construim o firmă în România, cu specialişti din România, pentru beneficiari din România. Sperăm ca această decizie să fie apreciată de beneficiarii noştri, cu care mai avem multe de realizat", a mai precizat Marcel Borodi.

 

Comenteaza