Drumurile proaste scumpesc produsele în România. Cât costă transportul pe ruta Cluj – București

Drumurile proaste scumpesc produsele în România. Cât costă transportul pe ruta Cluj – București

Produsele și serviciile în România au prețuri mai mari cu 15-20% decât ar trebui din cauza drumurilor proaste, care cresc costurile transportatorilor, a declarat Ion Lixandru, director general Romtrailer și membru al organizației Romanian Business Leaders (RBL).

"Este foarte simplu de analizat. Dacă, de la București la Cluj, aș avea o viteză medie de 70 km/h, mi-ar trebui 10 mașini. În situația în care am 48 km/h,  înseamnă că am nevoie de 17 mașini, adică 17 șoferi, 17 investiții în vehicule, 17 motoare consumatoare de combustibil. Toate acestea duc la un preț mai mare de 15-20% pentru produse și servicii", a spus Lixandru.

Din cauza timpului mai mare petrecut pe drum, produsele sunt de o calitate mai slabă față de unele similare din țări din vestul Europei, unde sistemul logistic este bine pus la punct.

Decebal Popescu, director general al Cartrans România, a arătat că a făcut investiții de 20 de milioane de euro în 2017, care au permis reducerea timpului de încărcare a mașinilor cu două ore, însă timpul astfel câștigat este pierdut ulterior pe drum din cauza infrastructurii.

"Ce face neamțul cu 10 oameni noi facem cu 15. Gândiți-vă că sunt și utilajele care consumă, care au nevoie de carburanți, de spații de parcare, de depozite de logistică. Noi stăm cu mai multă marfă stocată în camioane și în depozite, ca să asigurăm fluxul normal", a completat Lixandru.

Membrii RBL au amintit obiceiul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de a restricționa traficul greu pe timpul verii pentru mărfurile neperisabile, măsură care afectează și mai mult durata transportului și costurile operatorilor.

Comenteaza