E oficial! Clujul pierde Cloud-ul Regional de 31 mil. euro în fața Bistriței

E oficial! Clujul pierde Cloud-ul Regional de 31 mil. euro în fața Bistriței
| Foto: zf.ro

Clould-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune va fi edificat, cel mai probabil, în orașul Beclean din Bistrița-Năsăud. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunța, în urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu reprezentanții Regiunii Nord-Vest, construirea unui Cloud Regional. Atunci s-a discutat ca acesta să se construiască în orășelul Beclean din Bistrița-Năsăud, și nu în Cluj, care este un important centru IT și mai avea și clădirea pregătită pentru o asemenea investiție.

Așadar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă, în ședința de vineri, acordul de parteneriat pentru realizarea și dezvoltarea unui cloud regional în regiunea Nord-Vest, proiect cu finanțare europeană, urmând ca acordul să fie apoi semnat de toate părțile: Serviciul de Telocumincații Speciale-lider de parteneriat și Consiliile Județene Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Aveam și clădire potrivită deja să-i dăm drumul. Pe principiul că Clujul a luat destul s-au coalizat toți împotriva Clujului și au spus trebuie să-l ducem în altă parte. Este chiar ridicol de-a dreptul. N-au găsit altă locație decât un sătuc din Bistrița. Despre asta vorbim, orășelul acela este un sătuc. Vă dați seama dacă la modul acesta se gândește.

Sigur, eu voi ataca și contesta toate aceste decizii. Într-adevăr este frustrant. Argumentul era că noi avem prea multe. Am devenit un centru de dezvoltare în regiune și în România. Nu poți să-i iei unui oraș atuurile pe motiv că are prea multe. Trebuie să-ți dezvolți orașul tău, județul tău și să obții ce meriți”, spunea Alin Tișe, săptămâna trecută, la ZIUA LIVE.

Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

loading...
Comenteaza