Economia Clujului a luat-o la vale. Ce înseamnă pentru judeţ plecarea Nokia şi cum o compensăm VIDEO

Economia Clujului a luat-o la vale. Ce înseamnă pentru judeţ plecarea Nokia şi cum o compensăm VIDEO
Economia Clujului a luat-o la vale. Dacă acum câţiva ani judeţul se situa pe poziţii fruntaşe din punct de vedere al produsului intern brut, anul trecut Clujul a picat până pe locul şase. Speciliaştii sunt de părere că nici 2013 nu va fi un an mai bun.

De pe poziţia a doua în 2010, cu un PIB de 22,18 miliarde de lei, judeţul Cluj a ajuns în 2011, pe locul al 4-lea, cu 23,2 mil de lei, ca acumsă să se estimeze plasarea lui pe locul al 6-lea, cu 24,8 mil de lei.

În 2013, specialiştii estimează un PIB al Clujului mai mare cu 1,6 mld. de lei faţă de 2012, totuşi mult prea mic pentru a ieşi la liman. Unul dintre motivele regresului este fără doar şi poate plecarea Nokia, eveniment care a determinat o scădere a producţiei industriale la nivelul judeţului cu peste 50%. Impactul estimat asupra PIB-ului naţional fiind de -1%. Pentru Cluj, soluţia este producţia locală.

"Să producem local şi să vindem local, să vinzi pentru rural şi să aduci din rural pentru oraş, aceasta este cea mai bună soluţie, dar pentru asta trebuie să fii gospodar", spune analistul economic Iosif Pop. "Ne învârtim în jurul acesei cifre de 1,6 dar creşterea asta este nesemnificativă, va fi mâcată de inflaţie, aşa că stăm pe loc"

Nici situaţia politică nu ne este de ajutor. Specialiştii spun că actuala guvernare nu favorizează dezvoltarea marilor investiţii de la Cluj. Spitalul Regional de Urgenţă sau Autostrada Transilvania sunt doar câteva din proiectele care au de suferit.  "Politicienii de la Cluj să se gândească strict ce este important pt Cluj", spune analistul politic George Jiglău. "Ar fi mult mai bună o aliană între politicieni, indiferent de culoarea politică, între reprezentanţii mai multor judeţe din regiune. De exemplu, pentru autostrada Transilvania, care nu priveşte doar Clujul ci întreaga Transilvanie".

Potrivit rapoartelor întocmite de registrul comerţului, în judeţul Cluj în ultimii ani s-au închis circa 12.000 de firme mici şi mijlocii şi s-au desfiinţat în jur de 22.000 de locuri de muncă.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Zoltan Szucs

Comenteaza