ECONOMIC. Mircea Coşea: "Reducerea pensiilor nu poate fi ţinută mai mult de trei luni"

ECONOMIC. Mircea Coşea:
Scăderea pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar pentru mai mult de trei luni va duce la o scădere "foarte importantă" a consumului, la creşterea creditelor neperformante şi la blocarea sistemului sanitar, consideră un economist.
"Măsurile de austeritate adopate de Guvern sunt numai nişte măsuri de urgenţă. Ele nu fac decât să reducă o factură până la o sumă pe care guvernul crede că o poate plăti. Dar reducerea pensiilor nu poate fi ţinută mai mult de trei luni. Altfel, din octombrie ne vom confrunta cu o scădere foarte importantă a consumului, cu creşterea creditelor neperformante şi cu blocarea sistemului sanitar", a declarat astăzi economistul Mircea Coşea, cu ocazia unui seminar organizat la Cluj de Tetarom SA.

Potrivit lui Coşea, România nu va putea ieşi din criza economică atâta vreme cât nu va formula o strategie de dezvoltare pe termen lung. “România ar fi intrat oricum în criză, iar asta deorece aici exista o criză structurală, un viciu de fond. Este anormal ca o creştere economică de 8% să se stingă într-un an. Economia are un gol, are o scurgere undeva. Calculele arată de fapt că toată creşterea noastră economică nu a avut nicio bază solidă. A venit numai din sectorul imobiliar şi din creditare”, mai spune Coşea.

în opinia acestuia, ţara noastră se va confrunta cu recesiunea şi în 2010 şi în 2011. în plus, Mircea Coşea consideră că FMI nu ar fi trebui să crediteze România. “Ţara noastră nu prezintă nicio garanţie. în plus, FMI a făcut o greşeală creditând România. Calcule complexe arată că o mare parte a tranşelor primite de la FMI au intrat în conturuile băncilor străine, alimentând criza”, a subliniat economistul.

Coşea este preşedintele Fundaţiei pentru Studii de Prognoză şi Strategie Economică.
Comenteaza