Economist clujean: în toamnă meniul românilor va fi pâinea şi berea

Economist clujean: în toamnă meniul românilor va fi pâinea şi berea
Un economist clujean a stabilit meniul românilor în această toamnă, după ce Guvernul a anunţat taxe noi, dar şi reducerea TVA la panificaţie: pâine şi bere.

Mihai Şerban e economist şi a calculat la Ştirile Realitatea TV Cluj cât ar economisi o familie după ieftinirea pâinii, de ieri - TVA-ul a fost redus de la 24% la 9%: 6 lei pe lună, la atât s-ar ridica economiile. E mult? Poate fi şi mai puţin, spune Şerban: "un pensionar mănâncă o franzelă într-o săptămână".

Guvernul a decis totodată şi majorarea accizelor la băuturile alcoolice produse în gospodărie, primii afectaţi fiind, evident, producătorii de ţuică de prune. "Când creşte impozitarea, respectivele produse încep să circule pe alte căi", spune el. "Vor coborî în subetranul economiei; e iluzoriu să ne închipuim că Guvernul va strânge accizele, trebuie să ajungem la o epocă a zapciilor, care să aibă drept de percheziţie, să găsească ţuica de prune şi să calculeze acciza".

Ce nu se scumpeşte, însă, pentru că nu va fi accizată, e berea, considerată nu băutură alcoolică, ci aliment. "Asta va fi masa românului în această toamnă", spune Şerban: "pâine şi bere; pâinea se ieftineşte, berea nu se scumpeşte".

 

Comenteaza