Economiștii trag un semnal de alarmă: Taxe mai mari și inflație în creștere, risc de recesiune. Euro ar putea ajunge la 5,14 lei în 12 luni

Economiștii trag un semnal de alarmă: Taxe mai mari și inflație în creștere, risc de recesiune. Euro ar putea ajunge la 5,14 lei în 12 luni

România se confruntă cu un risc ridicat de intrare în recesiune, fenomen care vine pe fondul unei inflații ridicate generate de majorarea taxelor indirecte.

Această combinație este una periculoasă pentru economie, avertizează Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, organizația profesioniștilor în investiții care dețin titlul de Chartered Financial Analyst.

„În așteptarea majorării taxării și/sau reducerii ratingului României, indicatorul de încredere a scăzut puternic. Nivelul actual indică un risc foarte crescut de recesiune. Iar posibila recesiune se suprapune cu o majorare a ratei inflației cauzate de majorarea taxelor indirecte. O combinație extrem de nefericită datorată politicii fiscale puternic pro-ciclice din ultimii ani”, a declarat Adrian Codîrlașu, potrivit Agerpres. 

Conform datelor CFA România, Indicatorul de Încredere Macroeconomică a înregistrat în luna iunie o scădere semnificativă, pierzând 14,9 puncte și ajungând la valoarea de 29,9 puncte. Atât componenta de anticipații, cât și cea a condițiilor curente au contribuit la această scădere. Componenta de anticipații a coborât cu 16 puncte, ajungând la 25, iar componenta condițiilor curente a scăzut cu 12,8 puncte, atingând nivelul de 39,7 — un nivel compatibil cu un context economic de recesiune.

Totodată, rata inflației anticipată pentru următoarele 12 luni (până în iulie 2026) a crescut față de luna precedentă, ajungând la 5,35%.

Sondajul CFA a fost realizat în ultima săptămână a lunii iunie, înainte ca pachetul fiscal să fie finalizat, într-un moment în care autoritățile sugerau că nu vor modifica nivelul actual de 19% al cotei standard de TVA.

Leul sub presiune: euro ar putea fi 5,14 în 12 luni

În ceea ce privește cursul euro/leu, majoritatea participanților la sondaj (82%) anticipează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni. Niciun respondent nu a prognozat o apreciere a leului. Astfel, media anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0961 lei/euro, iar pentru 12 luni — de 5,1453 lei/euro.

În legătură cu piața imobiliară, 52% dintre respondenți se așteaptă la stagnarea prețurilor locuințelor în marile orașe în următoarele 12 luni, în timp ce 35% prognozează o scădere. În ceea ce privește evaluarea actuală a prețurilor, 65% consideră că acestea sunt supraevaluate, iar 35% le consideră corect evaluate.

Deficitul bugetar estimat pentru anul 2025 este ușor mai mic decât în sondajul anterior, valoarea medie așteptată fiind de 7,5% din PIB.

În ceea ce privește creșterea economică, anticipațiile pentru anul 2025 au fost ajustate în scădere, cu o medie a prognozelor de 0,9%. Există însă și opinii care indică o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.

Datoria publică este, la rândul ei, în creștere: estimările indică o pondere de 60% din PIB în următoarele 12 luni.

O întrebare suplimentară introdusă în sondaj a vizat riscul retrogradării României în categoria de rating nerecomandată investițiilor („junk”). Potrivit răspunsurilor, 88% dintre participanți cred că România își va menține ratingul în categoria recomandată investițiilor în următoarele 12 luni (în creștere față de sondajul anterior), în timp ce doar 11% anticipează o retrogradare, un procent semnificativ mai mic decât anterior.

Statistica arată că, în general, atunci când perspectiva unui emitent este revizuită de la „neutru” la „negativ”, într-un caz din trei are loc retrogradarea în decurs de 12 luni. Cu cât ratingul actual este mai scăzut (de exemplu, BBB-, BB+), cu atât probabilitatea de retrogradare după o perspectivă negativă crește.

Comenteaza