Editorii din România vor schimbarea urgentă a declarației 600. “Lăsați-ne să muncim!”

Editorii din România vor schimbarea urgentă a declarației 600. “Lăsați-ne să muncim!”
Consiliul Director al Asociației Editorilor din România (AER) propune Guvernului României și Ministerului Finanțelor Publice să revină la forma anterioară a declarației nr. 600, care nu prevedea plata niciunei sume în avans și să demonstreze cumpătare în modificări ale cadrului fiscal care vizează și domeniul culturii.

AER solicită guvernului să renunțe urgent la modificările aduse declarației 600, aferentă veniturilor obținute din activități independente. În actuala formulă, declarația se constituie într-o corvoadă pentru cei care realizează venituri ocazionale – prin cesiunea drepturilor de autor, încasarea de dividende – obligându-i să plătească în avans impozite pentru venituri ce încă nu au fost realizate și nici nu e cert că vor fi realizate în 2018, susțin aceștia.

“Mediul editorial este compus, în majoritate covârșitoare, din întreprinderi mici și mijlocii care transferă drepturi de proprietate intelectuală de la autori, traducători, ilustratori, graficieni. Modificările aduse Codului Fiscal în ultimele șase luni, între care amintim la loc de frunte episoadele split TVA și acum declarația 600 au obligat toți actorii acestei piețe să aloce importante resurse financiare și umane pentru a înțelege și a se conforma acestor proiecte. 

În loc să publicăm cărți, cu toții – editori, scriitori, traducători – am fost siliți să ne însușim prevederile unor măsuri fiscale care fie nu au mai fost puse apoi în practică în forma anunțată inițial (mecanismul split TVA), fie se dovedesc lipsite de substanță atunci când sunt testate în realitate, așa cum este cazul declarației 600, în noua sa formă. 

Acest ultim document trebuie depus până pe 31 ianuarie la administrațiile fiscale și el obligă pe cei care au realizat venituri din acest tip de activități – esențiale în procesul editorial – să achite în avans statului 8.000 de lei cu titlu de impozit pentru câștigurile care ar urma să fie încasate în 2018! Fără ca pentru aceste venituri, prin esența lor ocazionale, să existe certitudinea că vor fi realizate cu adevărat. 

Un scriitor, un traducător, un ilustrator nu pot fi ști că munca lor va fi integrată într-o carte decât după ce au contractul de editare semnat, însă statul le solicită să plătească în avans impozite pentru un venit care este, la acest moment, unul potențial.

Nici măcar proiectul de ordonanță anunțat de MFP, prin care se prorogă termenul de depunere al declarației 600 nu poate fi suficient, de vreme ce nu rezolvă principala problemă, anume mecanismul perfid de penalizare a celor care au curajul să se avânte în întreprinderi culturale.

Această măsură nu are niciun efect benefic pentru vreunul dintre actorii mediului editorial, dar poate fi privită ca o pedeapsă impusă prin forța dreptului inclusiv pentru cei care se încăpățânează să mai muncească pentru piața de carte românească, cea mai mică din întreaga Uniune Europeană!

Asta tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, în care rolul culturii în ”desăvârșirea unității naționale” este amintit cu obstinație în discursurile politice”, potrivit AER.

Comenteaza