Efectul pandemiei. China va depăşi SUA şi va deveni cea mai mare economie din lume

Efectul pandemiei. China va depăşi SUA şi va deveni cea mai mare economie din lume
| Foto: zf.ro

China va depăşi Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume în 2028.

"Pandemia COVID-19 şi consecinţele economice corespunzătoare au înclinat cu siguranţă această rivalitate în favoarea Chinei", se arată în raportul anual al think tank-ului Centrul de Cercetare pentru Cercetări Economice şi de Afaceri (CEBR), citat de Reuters, relatează Mediafax.

CEBR a afirmat că „gestionarea abilă a pandemiei” de către China, cu blocarea sa strictă impusă foarte devreme, a făcut ca puternica ţară din Asia să îşi revină din punct de vedere economic mai repede decât ţările din Occident.

China va avea o creştere economică medie de 5,7% pe an din 2021-25, iar apoi va încetini şi va ajunge la 4,5% pe an din 2026-30.

În timp ce Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021, creşterea lor va încetini la 1,9% pe an între 2022 şi 2024, iar apoi la 1,6% după aceea.

Japonia va rămâne a treia cea mai mare economie a lumii, în termeni de dolari, până la începutul anilor 2030, când va fi depăşită de India.

Germania, ocupanta locului 4 în prezent, va coborî până la cinci, iar Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie din lume, va ajunge pe locul şase din 2024.

Comenteaza