Şeful Centrului de Consultanţă SAP: "Clujul a devenit un hub IT regional"

Şeful Centrului de Consultanţă SAP:
Mai multe dintre societăţile deja active din domeniu pe plan local anunţă planuri de a-şi extinde la Cluj centrele operaţionale şi echipele pe parcursul lunilor următoare.

SAP România, subsidiara locală a celui mai mare producător de software şi tehnologie pentru afaceri la nivel global, începe din acest an un nou program de recrutare pentru centrul de consultanţă din Cluj-Napoca (Nearshore Delivery Center - NSC).

Una dintre companiile care au anunţat încă de anul trecut planuri de recrutare în Cluj este SAP, care în primul trimestru din 2014 vrea să mai selecteze 20 de consultanţi pentru centrul din Cluj-Napoca „În ultimii ani, Clujul a devenit un adevărat hub IT regional, iar piaţa muncii în acest domeniu a devenit extrem de ofertantă. Prin activităţile desfăşurate în cadrul diferitelor companii din regiune s-au creat resurse umane cu o bogată cunoaştere a proceselor industriale şi cu expertiză în domeniul organizatoric al marilor întreprinderi, candidaţi perfecţi pentru dezvoltarea lor în domeniul consultanţei. De asemenea, nivelul de cunoaştere a limbii germane şi dorinţa de perfecţionare sunt criterii acoperite de piaţa muncii din regiune", a explicat Gheorghe Olteanu, directorul SAP Nearshore Center România. "Criteriile care au dus la selecţia oraşului Cluj-Napoca nu au fost bazate pe diferenţe de costuri majore faţă de Bucureşti sau de Timişoara. Din punctul de vedere al atragerii de resurse bine pregătite şi al nivelului scăzut al şomajului, piaţa forţei de muncă din Cluj-Napoca este foarte competitivă", a constatat Olteanu.

Centrul de consultanţă SAP din Cluj-Napoca are 30 de angajaţi, 15% dintre aceştia fiind consultanţi seniori, 60% aveau experienţă anterioară în utilizarea sistemului şi cunoşteau procesele de business aferente, în timp ce 25% au fost recrutaţi direct din rândurile studenţilor. În primul trimestru din 2014, grupul german intenţionează să selecteze 20 de noi consultanţi pentru centrul din Cluj-Napoca, în urma programelor de recrutare SAP Academy, dedicat studenţilor, proaspeţilor absolvenţi şi celor fără experienţă, şi SAP Development, ce vizează specialiştii cu experienţă în domeniu. Candidaţii pentru primul program trebuie să aibă cunoştinţe economice şi tehnice solide şi să ştie cel puţin două limbi străine, dintre care engleza obligatoriu, precizează reprezentanţii companiei.

Candidaţilor pentru programul SAP Development li se cere o experienţă relevantă de lucru de minim cinci ani într-un rol de utilizator, manager de proces, analist sau consultant în logistică, producţie sau transporturi. De asemenea, trebuie să aibă cunoştinţe în detaliu despre procesele din domeniile menţionate şi să fie utilizatori experimentaţi ai aplicaţiilor SAP sau ai altor sisteme informatice de tip ERP. Ulterior, pot coordona echipele de juniori proaspăt create. Ambele programe necesită finalizarea cu succes a pregătirii intensive de specialitate şi obţinerea certificării Associate Level SAP.

În prezent, în cele trei centre de consultanţă din România (Cluj, Bucureşti şi Timişoara) lucrează 300 de consultanţi care asigură servicii pentru clienţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Angajaţii NSC Cluj-Napoca furnizează servicii de consultanţă IT premium şi implementare de servicii, în principal pentru clienţi din Austria, Elveţia şi Germania, dar şi către clienţi din restul statelor din Europa de Vest, cu scopul de a eficientiza implementarea proiectelor din punct de vedere al costurilor şi al duratei.

Companii din domeniu active în recrutări pe parcursul anului trecut, dar şi mari investitori ca Emerson sau Bosch caută specialişti pentru poziţii deschise la început de 2014. Societăţile active în sectorul informatic au declanşat în 2014 cursa pentru cei mai buni angajaţi din domeniu, iar printre grupurile care au nevoie de specialişti în această perioadă se numără nume ca HP, Garmin, Fortech, Evoline, IQuest sau Endava. Potrivit conducerii clusterului Cluj IT, companiile din domeniu vor lansa în 2014 mai multe posturi decât în 2013.

Comenteaza