Ejobs: "Clujul este aproape de București ca salarii și costul vieții"

Ejobs: "Clujul este aproape de București ca salarii și costul vieții"

Municipiul Cluj-Napoca se apropie, de câțiva ani, de capitala țării ca mecanism al pieței muncii, opțiuni pentru candidați, niveluri salariale sau cost al vieții, susțin specialiștii în resurse umane. 

Numărul de înscrieri pentru locuri de muncă pe platforma online s-a ridicat la 4 milioane, în primele trei luni ale anului, o creștere de 70% față de aceeași perioadă din 2020, iar în medie, lunar, există 1,3 milioane de aplicări la joburi, arată datele publicate de EJobs.ro.

Peste 70.000 de joburi noi au fost postate în primele trei luni ale anului pe EJobs.ro. Domeniile în care este cea mai mare nevoie de candidați sunt retail, prestări servicii, IT, telecom, call center/servicii externalizate, industria alimentară sau producție.

 „Ianuarie și februarie 2020 au fost două luni cu valori record în ceea ce privește angajările, martie fiind, într-adevăr, luna care a tras în jos primul trimestru. Anul acesta, însă, lucrurile s-au reașezat în matcă și se menține un ritm constant de 25.000 de joburi noi pe lună. În martie, acest nivel a fost depășit, angajatorii postând 27.000 de noi locuri de muncă”, spune Bogdan Badea, CEO al Ejobs România.

Orașele cu cele mai multe oportunități pentru cei care vor să se angajeze sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași, acestea devenind în ultimul an și importante centre de relocare pentru candidații din orașele mai mici în care piața muncii pare a fi în continuare blocată.

„Cluj-Napoca este de câțiva ani deja foarte aproape de București ca mecanism al pieței muncii, opțiuni pentru candidați, niveluri salariale sau cost al vieții. Vedem însă o dinamică în creștere pe Timișoara, Brașov, Iași, care au trecut cu bine testul ultimului an și care se apropie foarte mult de Cluj din toate punctele de vedere menționate. Sunt angajatori foarte mari din domenii importante precum retail, BPO, banking, producție, IT care au birouri locale în aceste puncte cheie ale țării și angajează la niveluri similare cu cele din 2019”, spune Badea.

Pentru următoarea jumătate de an este de așteptat a ritmul lunar să nu scadă sub 1,3 milioane de aplicări. Cele mai multe CV-uri sunt primite pentru joburile din vânzări, relații clienți / call center, administrativ / logistică, marketing, e-Commerce, bănci sau IT, iar candidații care aplică cel mai mult sunt din categoria de vârstă 25-35 de ani, cu un nivel mediu de experiență.

„Tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani continuă să vină din urmă într-un ritm accelerat și să înregistreze lunar peste 500.000 de aplicări. Urmează categoria 36-45 de ani, iar la o distanță considerabilă se află candidații care au peste 45 de ani. Dacă pe segmentul de vârstă 25-35 avem în fiecare lună 50.000 – 55.000 de candidați unici, în segmentul 45+ ajungem undeva la 15.000 de candidați”, detaliază Bogdan Badea.

Primul trimestru al anului continuă două tendințe importante începute în 2020: interesul crescut al candidaților pentru joburile full-time din companiile mari, multinaționale, precum și un avânt al tinerilor aflați la început de carieră de a începe primul job cât mai devreme, înainte de terminarea studiilor. Joburile din străinătate rămân ca opțiune secundară pentru toate categoriile de vârstă și nivelurile de experiență.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza