Electrica schimbă toate staţiile de transformare din Ardeal

Electrica schimbă toate staţiile de transformare din Ardeal
Societatea va retehnologiza integral liniile pe care le administrează în Transilvania şi Muntenia. În schimb, vor fi puşi pe liber 2.000 din cei 11.000 de angajaţi.

8 Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica SA Bucureşti şi-a propus să retehnologizeze toate staţiile de transformare şi liniile pe care le administrează, unele cu o vechime de 30-40 de ani. Societatea de stat nu a stabilit un termen limită, fiind vorba despre investiţii foarte mari.

O staţie nouă costă 3,5 milioane de euro, ceea ce presupune schimbarea integrală a aparaturii. Şase staţii sunt retehnologizate în medie pe an, au informat oficialii societăţii.„Electrica are circa 300 de staţii de 110 kV, din care a reuşit să modernizeze aproximativ 20%. Spaţiile modernizate sunt automatizate, ceea ce a redus întreruperile de curent şi avariile în reţeaua de distribuţie. În fiecare an modernizăm câteva sute de kilometri de linie de medie tensiune pe filială (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord) şi două staţii pe filială", a declarat Dan Stănculescu, şeful serviciului Coordonare Distribuţie al Electrica SA.

Compania a modernizat un sfert din reţeaua de distribuţie de medie tensiune. În marile oraşe, unde consumul este ridicat, s-au făcut modernizări pe zone, trecându-se de la o tensiune de 6-10 kV la una de 20 kV. Au fost înlocuite celulele de medie tensiune din aceste posturi, astfel încât condiţiile de livrare a energiei către consumatori să se îmbunătăţească şi să fie mai puţine întreruperi. Pe de altă parte, 2.000 de salariaţi, din cei 11.000 cât are compania, vor fi concediaţi. Cei 3,5 milioane de clienţi au suportat anul trecut 150.000 de avarii şi pene de curent. Timpul mediu de remediere este de două ore. „Lucrări neautorizate, săpături, tăieri care ne afectează liniile electrice - am avut foarte multe cazuri. Toate aceste pagube se răsfrâng asupra consumatorilor", susţin oficialii Electrica SA.

Directorii societăţii au precizat că în reţea trebuie investite sume uriaşe, mai ales în staţiile de transformare, bani pe care statul nu îi are. „Distribuitorii privaţi investesc de 5-6 ani şi să ştiţi că nivelul lor e destul de mic. Sunt foarte multe echipamente care au costuri mari", a afirmat Ioan Dumbravă, director de operaţiuni al Electrica. Societatea deţine filialele de distribuţie Transilvania Nord Cluj, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, restul reţelelor fiind privatizate în perioada 2004 -2006. Electrica SA administrează 27.000 km de linie de medie tensiune. Statul va vinde 51% din acţiunile pe care le deţine la Electrica SA prin listarea la bursă, operaţiune ce se va face printr-o majorare de capital social în aprilie 2014. Electrica SA a raportat un profit net de 15,3 milioane lei pe anul trecut şi o cifră de afaceri de 653 de milioane de lei.

 

Comenteaza