EnergoBit Cluj, pe lista neagră a Consiliului Concurenței

EnergoBit Cluj, pe lista neagră a Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenţei din România (CCR) a publicat pe pagina sa de internet, pentru prima dată, lista neagră a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, EnergoBit, Electrica sau Electromagnetica.

Lista conţine 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

Cel mai recent caz, încheiat anul trecut, a fost cel în care Siveco România şi Intrarom au fost sancţionate pentru încălcarea tratatului de aderare la UE prin practici concertate de împărţire a pieţei în cazul unei licitaţii organizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Alte companii mari de pe lista neagră sunt Electromagnetica, EnergoBit, Electrica, Condmag, Cis-Gaz, Armax sau Vesta Investment. Instituţia de concurenţă a decis să publice această listă pentru a veni în sprijinul autorităţilor care fac evaluarea.

CCR şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice au anunţat că au elaborat un document care clarifică modalităţile prin care o companie care a fost sancţionată pentru participarea la o înţelegere de tip cartel vizând trucarea de licitaţii poate fi reabilitată dacă se află în situaţia de a fi exclusă de la o procedură de atribuire.

Compania poate prezenta autorităţii contractante decizii emise de CCR în ultimii trei ani care dovedesc că a colaborat cu instituţia prin aplicarea la politica de clemenţă sau recunoaştere a faptei anticoncurenţiale, precum şi dovezi privind elaborarea şi implementarea unui program de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei, în concordanţă cu ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă.

În acelaşi timp, autorităţile contractante au libertatea de a evalua de la caz la caz măsurile luate de operatorii economici şi dovezile prezentate de aceştia.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza