EnergoBit deschide prima fabrică de transformatoare de medie tensiune din ţară cu 2,6 milioane de euro

EnergoBit deschide prima fabrică de transformatoare de medie tensiune din ţară cu 2,6 milioane de euro
Fabrica de transformatoare electrice în ulei a grupului clujean EnergoBit, din parcul industrial Tetarom I, va fi deschisă în toamnă, după investiţii de 2,6 milioane de euro, anunţă unul dintre asociaţi, Ştefan Gadola, pentru ziuadecj.ro.

"Urmează să achiziţionăm linia de producţie, după ce am aşteptat fonduri europene. Am stat un an degeaba, am primit rezultatele acum o lună şi jumătate şi ne-am clasat sub linia de finanţare. Dacă nu aşteptam, eram deja în piaţă şi vindeam", spune Gadola. Proiectul urmărea cofinanţare pentru întregul cost al noii fabrici - 1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană, sumă la care se adăuga şi cofinanţarea de 50% din partea beneficiarului.

"Până la urmă am reuşit fără finanţare. Ne vom achiziţiona toată linia de producţie şi vom începe producţia în august - septembrie", a adăugat vicepreşedintele EnergoBit.

Fabrica din Tetarom I a costat 1,6 milioane de euro, sumă la care se va adăuga costul liniei de producţie, de încă un milion de euro. "Este prima fabrică de transformatoare în ulei de medie tensiune din România", spune Gadola. Acesta precizează că transformatoare de mare tensiune se produc acum la Refrabraz Sibiu şi la Electroputere Craiova.

Clienţii fabricii sunt companiile de utilităţi - E.ON Gaz, Electrica sau CEZ, dar şi companii din industria energiei. "Orice firmă are în curte un transformator. În ţară sunt zeci de mii de bucăţi, au durata de viaţă de 20 de ani, dar ies din funcţiune pe rând. Piaţa din România e destul de bună, ne vom axa pe aceasta deocamdată", a explicat oficialul EnergoBit. În fabrica de la Cluj-Napoca vor lucra aproximativ 40 de salariaţi, în special electricieni.

EnergoBit estimează o creştere a profitului de 18-20% pentru acest an, iar anul viitor ponderea acestuia va fi de 16-18% pe tot grupul de firme. "În 2016 vrem să ajungem la o dublare a profitului EBIDTA (înainte de taxe, n. red.)", spune Gadola. Grupul EnergoBit are 850 de salariaţi şi divizii în Cluj-Napoca, Bucureşti, Craiova, Constanţa şi Bacău.

Comenteaza