EnergoBit şi Banca Transilvania se extind în Tetarom

EnergoBit şi Banca Transilvania se extind în Tetarom
Grupul din domeniul energiei şi cel bancar se pregătesc să pună în funcţiune noi facilităţi:
o hală de producţie, respectiv un centru de date şi o clădire de birouri.

Grupul EnergoBit, activ în domeniul antreprenoriatului în instalaţii electrice şi în producţia de echipamente electrice, se pregăteşte să dea drumul producţiei în noua hală din parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.

În noua fabrică, ridicată lângă sediul companiei, se vor produce transfor-matoare de medie tensiune. Unitatea, pentru care a fost anunţată o investiţie de 3 milioane de euro, urma să fie finalizată în 2011, potrivit primelor anunţuri ale societăţii. Decalajul a fost explicat de conducerea EnergoBit prin întârzierea achiziţiei echipamentelor tehnologice, din cauza faptului că societatea a iniţiat un proiect pentru finanţare europeană. Compania nu a obţinut fondurile, dar procesul de aplicare a dus la întârzieri în planurile privind punerea în funcţiune a noului proiect. Conform calendarului actual, hala ar urma să devină funcţională în primăvară.

„Avem prototipuri făcute, urmează teste, iar în aprilie ar trebui să putem demara producţia propriu-zisă. Instalaţiile sunt aduse şi puse în funcţiune", a menţionat Ştefan Gadola, vicepreşedintele EnergoBit. După schimbarea din cadrul grupului de anul trecut, conducerea estimează creşterea cu 20% a afacerilor în 2013. EnergoBit, unul din [RTF bookmark start: }_GoBack[RTF bookmark end: }_GoBackliderii naţionali în materie de soluţii de electricitate, a anunţat în decembrie că a încheiat un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care devine acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cei trei antreprenori locali care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) rămân în acţionariat.

Tot în Tetarom I, noul vecin al EnergoBit se pregăteşte de închiderea lucrărilor: proiectul Băncii Transilvania (BT), demarat la final de 2011, se apropie de termenele de dare în folosinţă. Clădirea de birouri va fi ocupată începând cu trimestrul II din 2013, conform anunţurilor făcute de reprezentanţii BT. În noile spaţii din parcul industrial vor fi amplasate viitorul centru de date BT şi birouri de clasa A pentru 200 de angajaţi. În Tetarom, BT va avea un imobil cu două corpuri - unul cu parter, unde urmează să fie amplasat centrul de date, şi altul cu parter, demisol şi cinci etaje: la parter ar trebui să funcţioneze o agenţie BT pentru angajaţii din Tetarom, iar etajele vor fi destinate birourilor. Investiţia a fost estimată la 5 milioane de euro, iar constructorii au ca termen de predare luna martie, cu toate că primele planuri vizau închiderea lucrărilor în 2012. „Proiectul este foarte avansat; s-a lucrat şi la interioare, este activitate. Probabil că în martie va fie ceremonia oficială", a menţionat Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

Parcurile "străinilor"

Tetarom I a fost ocupat de mai multe companii locale, în vreme ce Tetarom II şi III au atras investitori internaţionali. Parcul din Bd. Muncii este integral alocat americanilor de la Emerson, iar terenul de la Jucu devine din acest an gazda germanilor de la Bosch, care au termen de punere în funcţiune a facilităţilor de la Cluj în 2013, în vreme ce italieni de la De'Longhi vor produce de luna viitoare.

 

Etichete
Comenteaza