E.On investeşte aproape 100 milioane de euro în 2014. Ce planuri are la Cluj

E.On investeşte aproape 100 milioane de euro în 2014. Ce planuri are la Cluj
Distribuitorul de gaze E.ON a bugetat pentru acest an investiţii de peste 400 milioane de lei, cele mai mari din ultimii 9 ani, anunţă compania.

Cifra de afaceri consolidată aferentă anului 2013 s-a situat sub cea din 2012, "în principal ca urmare a scăderii semnificative a volumelor de gaze şi energie electrică comercializate", arată compania, precizând că de la venirea sa în România, E.ON a investit peste 1,1 miliarde euro şi a virat către stat peste 1,2 miliarde euro sub formă de impozite şi taxe. Call centerul companiei, E.ON Business Services deschis la Cluj, a angajat până acum 250 de persoane, iar până la finele acestui an numărul angajaţilor se va dubla.

În urma unui acord cu Electrica S.A., E.ON a achiziţionat, în luna februarie a acestui an, prin intermediul unei tranzacţii în valoare de aproximativ 31,5 milioane euro, pachete de acţiuni deţinute de compania de stat la E.ON Energie România şi E.ON Moldova Distribuţie. După exercitarea acestei opţiuni de cumpărare, E.ON România deţine 53,38% din acţiunile E.ON Energie România, respectiv 68% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie. Tranzacţia s-a încheiat ca urmare a deciziei pronunţate la finele anului 2013 de Curtea de Arbitraj de la Paris în favoarea E.ON România.

Companiile E.ON din România au investit, în total, anul trecut, aproximativ 369 milioane de lei (83 milioane de euro) în special în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2014 sunt bugetate investiţii de 406 milioane de lei (aproximativ 95 milioane de euro), sumele fiind direcţionate cu prioritate către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

"Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani", spune directorul general Frank Hajdinjak într-un comunicat de presă. "Deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri, în urma dialogului cu autorităţile am reuşit să identificăm soluţii de echilibru, astfel că sperăm să putem evita pe cât posibil un eventual risc de a reduce investiţiile".

Până la sfârşitul anului viitor E.ON va avea implementate la Cluj Napoca, Iaşi şi în alte localităţi din Moldova trei proiecte de modernizare a reţelelor de distribuţie gaze naturale şi energie electrică, în valoare totală de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât şi din fonduri europene (circa 33 milioane de euro).

Investiţiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piaţa din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro).

Centrul de Servicii din Cluj-Napoca îşi va dubla numărul de angajaţi, arată compania. E.ON Business Services prestează, începând de anul trecut, servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului E.ON din Europa, dar şi servicii de Resurse Umane. La Centrul de Servicii E.ON au fost deja angajate peste 250 de persoane, iar până la finele acestui an numărul lor se va dubla, urmând ca până în 2015 să fie create în total peste 550 de locuri de muncă. Majoritatea angajaţilor au fost selectaţi de pe piaţa locală de muncă şi au experienţă în contabilitate, HR, dar şi competenţe lingvistice solide.

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat în anul 2013 la 4,65 miliarde lei (cca. 1,05 miliarde de euro), în scădere faţă de anul 2012. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate anul trecut s-au situat la 29,4 TWh, cu circa 13% sub nivelul consemnat în anul anterior. Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, în condiţiile continuării procesului de liberalizare a pieţei. Se estimează că volumele comercializate se vor menţine la nivelul din anul anterior, atât la gaze cât şi la electricitate. 

Etichete
Comenteaza