Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar, în urma alegerilor din Grecia

Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar, în urma alegerilor din Grecia
Euro a coborât luni la un nou minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar, în condiţiile în care partidul anti-austeritate Syriza a câştigat alegerile parlamentare din Grecia.

Moneda europeană se tranzacţiona la 1,1203 dolari pe unitate la 7:22 la Londra (9:22 ora României), după ce a coborât până la 1,1098 dolari pe unitate, consemnând cel mai jos nivel din luna septembrie 2003 până în prezent, relatează Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 5,9% faţă de dolar în ultima lună, având cea mai slabă evoluţie dintre zece monede analizate de Bloomberg.

Conform rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 40% din buletinele de vot, partidul de extremă stângă Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie al actualului premier Antonis Samaras, cu 28,48%.

În această situaţie, Syriza va avea 148 de locuri în Parlament, majoritatea absolută fiind de 151.

"Credem că acest rezultat va readuce o volatilitate crescută pe piaţă. Considerăm că ieşirea Greciei din zona euro este foarte puţin probabilă sau posibilă", a afirmat Ben Pedley, director al diviziei de investiţii al HSBC Private Bank din Hong Kong.

Costurile de împrumut ale Greciei au crescut luni, în urma anunţării rezultatelor alegerilor. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani au crescut cu 23 de puncte de bază, adică aproape un sfert de punct procentual, la 8,733%, potrivit platformei de trading electronic Tradeweb.

Deprecierea monedei europene şi nesiguranţa din zona euro cauzate de câştigarea alegerilor din Grecia de către Syriza au determinat şi o scădere a preţurilor petrolului. Cotaţia petrolului Brent cu livrare în luna martie a coborât luni cu 44 de cenţi, la 48,35 de dolari pe baril, la 04:42 (06:42 ora României), în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut la minimul ultimilor aproape şase ani, la 45,02 dolari barilul, potrivit Reuters.

 

Etichete
Comenteaza