News alert Europa dă 246 de milioane de euro pentru Autostrada Transilvania. Când se unesc Mureșul și Clujul

Europa dă 246 de milioane de euro pentru Autostrada Transilvania. Când se unesc Mureșul și Clujul
Comisia Europeană va finanța autostrada dintre Câmpia Turzii și Târgu-Mureș | Foto: Economica.net

Secțiunea de autostradă ce leagă localitățile Târgu-Mureş, Ogra și Câmpia Turzii va fi gata până în toamna anului viitor, iar distanța dintre județele Cluj și Mureș va fi parcursă într-o oră, anunță Comisia Europeană (CE). 

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat o finanţare de peste 246 milioane de euro din Fondul de Coeziune, pentru construirea secțiunii de autostradă ce leagă localitățile Târgu-Mureş, Ogra și Câmpia Turzii. Costul total estimat pentru această secțiune se ridică la 283 de milioane de euro, conform estimărilor Companiei de Autostrăzi.

"Acest proiect de mare importanţă, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei reţele de transport mai rapide şi mai sigure în România. Va face regiunea mai atractivă, atât pentru investitori, cât și pentru turism şi va înlesni dezvoltarea economică, permițând locuitorilor să reducă timpul necesar deplasării între Târgu-Mureș și Câmpia Turzii la mai puțin de oră", a declarat Corina Crețu.

Proiectul are în vedere construirea unei porțiuni de 51,8 km de autostradă, cu două benzi pe sens de circulație, între oraşele sus-amintite, precum şi a unei secțiuni de 4,7 km în apropiere de Târgu-Mureş. Secțiunea de autostradă va face parte din coridorul 9, Rin - Dunăre, ce leagă Strasbourg de Constanța în cadrul rețelei de transport pan-european.

Proiectul urmează a fi terminat până în octombrie 2019. România beneficiază de o alocare de 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014–2020. Proiectele de infrastructură mare din domeniul transportului urmează să beneficieze de 5,1 miliarde de euro.

Lucrări întârziate de bani și de autorizări

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat raportul în care arată proiectele în derulare din Autostrada Transilvania (A3). La tronsonul Câmpia Turzii - Gilău (un pod peste râul Someșul Mic și un canal), care face parte din A3 Brașov - Borș, gradul de execuție în iunie a ajuns la 33%, de la 28,8%, cât era în mai. Porțiunea are mai puțin de 1 km, iar lucrările ar trebui să se termine la finalul verii.

Valoarea contractului este de 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiană Tirrena Scavi. La lotul 2 al tronsonului Târgu-Mureș - Ogra lucrările au stagnat la 64%. Constructorul desemnat este firma austriacă Strabag. Lucrarea are valoarea de 251 de milioane de lei și 10 km lungime, iar termenul de finalizare este octombrie. Primul lot e în procedură de relicitare și nu are nimic construit.

Gradul de execuție a lucrărilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Câmpia Turzii a ajuns în iunie la 70%, de la 63% în mai. Constructor este asocierea Geiger, valoarea lucrării e de 55,7 milioane de lei, lungimea fiind de 3,6 km. Termenul de finalizare e septembrie 2018. Motivul pentru care lucrările nu au mers mai repede a fost obținerea cu întârziere a acordului de mediu, necesar obținerii autorizației de construire.

La lotul 2 al acestui tronson lucrează asocierea Astaldi - Max Boegl România - Astalrom - Consitrans. Gradul de execuție a rămas la 33%. Valoarea contractului ajunge la 437 de milioane de lei pentru cei 18 km de șosea de mare viteză. Termenul de finalizare e trimestrul al doilea din 2019.

În cazul lotului 3, de care se ocupă asocierea Straco, gradul de execuție a crescut de la 10 la 12,16% în ultimele 30 de zile. “În cazul lotului 1 Târgu-Mureș - Ogra va trebui obținută autorizația de construire, relocată conducta Transgaz, cu contract de execuție de lucrări în procedură de relicitare, expropriere suplimentară pentru 22 de imobile, având o suprafață totală de 426 mp”, menționează CNAIR.

Autostrada Transilvania (cost, stadiu fizic și financiar)

Câmpia Turzii – Gilău                  25 mil. lei            33%            9%
Gilău – Nădășelu                         258 mil. lei          100%          96%
Nădășelu – Mihăilești                 46 mil. lei              0%             0%
Suplacu – Borș                             701 mil. lei            52%           55%
Tg. Mureș - Ogra (lot 1)             284 mil. lei            0%              0%
Tg. Mureș - Ogra (lot 2)             251 mil. lei            64%            53%
Ogra – Câmpia Turzii (lot 1)     55 mil. lei             70%            43%
Ogra – Câmpia Turzii (lot 2)     437 mil. lei           33%            31%
Ogra – Câmpia Turzii (lot 3)      279 mil. lei          12%            16%

Sursa: CNAIR

Comenteaza