Europa îi rambursează Companiei de Apă Someș 4,5 milioane de euro

Europa îi rambursează Companiei de Apă Someș 4,5 milioane de euro

Compania de Apă Someș (CAS) va beneficia de o rambursare de 22 de milioane de lei din partea Comisiei Europene pentru a edifica o rețea modernă de apă și canalizare în județele Cluj și Sălaj.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM-POIM), a transmis Autorității de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (ACP-MFP), declarații de cheltuieli de 1,82 miliarde de lei.

Prima are valoarea eligibilă de 1,38 miliarde de lei (din care fonduri provenite din Fondul de Coeziune plătite de 1,17 miliarde), iar a doua, de 440 milioane (din care fonduri FEDR plătite în cuantum de 384 milioane lei). Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru perioada decembrie 2020 – februarie 2021.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în Cluj și Sălaj va beneficia de un ramburs de 22 milioane de lei. CAS derulează un program major de investiții în cadrul POIM. Proiectul are o valoare de 355 de milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Un credit bancar de 7,8% este asumat de CAS pentru cofinanțarea proiectului.

În baza sumelor decontate beneficiarilor, Autoritatea de Management realizează declarații de cheltuieli pe care le transmite ulterior ACP, aceasta fiind o etapă importantă în finalizarea procesului de rambursare a banilor investiți prin proiecte europene.

POIM 2014-2020 răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele, având o alocare din fonduri UE de 8,64 miliarde de euro. Până în prezent, CE a rambursat României 3,02 miliarde de euro în actuala perioadă de programare pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, mediu, energie şi prevenirea riscurilor la standarde europene.

Comenteaza