EUROPA LA CLUJ. Ilie Bolojan: „Câştigă licitaţii firme care fac lucrări proaste la preţuri mici”

EUROPA LA CLUJ. Ilie Bolojan: „Câştigă licitaţii firme care fac lucrări proaste la preţuri mici”
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, condamnă companiile care execută lucrări de mântuială în Transilvania, în urma câştigării unor licitaţii cu oferte de preţuri mici.

„Oradea s-a dezvoltat din banii europeni cu ajutorul cărora care s-au făcut investiții importante. Sunt mai multe cauze pentru care în România avem întârzieri în absorbție. Autoritățile centrale au cea mai mare vină: nu poți să ai performanță dacă se schimbă 4-5 miniștri în ultimii ani la transporturi, dar și factori de decizie din autoritățile de management, acolo trebuie să existe oamenii calificați. De multe ori nu avem ghidurile de finanţare. Deci nu știi după ce reguli joci. 
 
În aceste condiţii, este greu să depui proiecte pe programul România - Ungaria și pe multe axe din Programul Operaţional Regional. Sunt avizări, decizii de ministere care întârzie foarte mult lucrurile.

Proiectul centurii care să lege Oradea de Autostrada Transilvania este la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere; dacă ne-ar transfera nouă proiectul, am da drumul la licitaţie în două luni. Propunerea mea este ca acolo unde ministerele au fost slabe la concretizarea proiectelor, deciziile să fie transferate la nivel local. 
 
Pe de altă parte sunt mulți primari noi, fără experiență, care au avut nevoie de timp pentru elaborarea proiectelor, dar și legislația este stufoasă. Deşi la Cluj sunt multe firme profesioniste de construcţii, vine și îţi câştigă licitaţia una de la sute de kilometri, cu preţ de dumping, şi nu îţi mai termină lucrarea.

La Bruxelles nu se înţeleg de multe ori nici priorităţile la nivel local: nu ni se finanţează parcări în oraş pentru că în Vestul Europei, unde infrastructura rutieră este pusă la punct, se vorbeşte despre sisteme Park & Ride, sau ni se impun în România direct autobuze electrice, însă Poloniei i se avizează cele cu Euro 6”.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Comisia Europeană organizează, în perioada 18-20 septembrie, Zilele REGIO. Conferinţa Smart Regional Development are ca teme dezvoltarea regională, conceptul de smart city, dezvoltarea urbană inteligentă şi adună cei mai relevanţi vorbitori de la nivel european şi naţional în domeniu.
 
Numeroși lideri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai direcţiilor generale ale Uniunii Europene, ai ministerelor româneşti şi ai organizaţiilor româneşti şi străine implicate în dezvoltare regională şi urbană dezbat modul în care proiectele de investiţii finanţate prin Programul Operațional Regional - REGIO construiesc inteligent prosperitate la nivelul comunităţii regionale şi ale comunităţilor locale.
 
În această perioadă are loc şi vizita comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, la Cluj-Napoca, Zălau, Jibou şi Dej. Ea susţine un dialog cu cetăţenii şi vizitează mai multe proiecte finanţate prin REGIO.

Comenteaza