Europenii şi chinezii vor coopera în agricultură, plan de dezvoltare semnat azi de Cioloş

Europenii şi chinezii vor coopera în agricultură, plan de dezvoltare semnat azi de Cioloş
Un plan de cooperare în agricultură şi dezvoltare rurală a fost semnat astăzi de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, clujeanul Dacian Cioloş, şi ministrul chinez al agriculturii, Han Changfu.

Documentul semnat la Beijing urmăreşte să consolideze relaţiile relaţiilor din domeniul agriculturii, şi ar urma să permită  soluţionarea mai eficientă a provocărilor bilaterale şi internaţionale cu care se confruntă cei doi parteneri, arată un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

"Se vor aborda problematici diverse, cum ar securitatea alimentară sau provocările în domeniul mediului, pentru a face domeniul agriculturii mai sustenabil şi pentru a strânge relaţiile comerciale de profil. Stabilirea unor priorităţi comune va impulsiona dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi China în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. Sectoarele prioritare din punctul de vedere al cooperării sunt: securitatea alimentară, cooperarea internaţională, agricultura cu impact minim asupra mediului, agricultura ecologică şi siguranţa alimentară", arată Comisia.

Schimburile comerciale cu produse agricole şi alimentare dintre UE şi China au crescut progresiv în ultimii ani. Cele două părţi sunt parteneri comerciali importanţi în domeniul agriculturii: UE este a treia mare piaţă de export pentru produsele agricole chineze şi, de asemenea, pe locul cinci al surselor de importuri pentru piaţa chineză.

Cioloş a absolvit secţia de horticultură a USAMV în 1994 şi a fost numit comisar european pentru agricultură în februarie 2010.

Comenteaza