Evaziune fiscală în taximetrie. Aproape toate firmele controlate la Cluj au fost amendate

Evaziune fiscală în taximetrie. Aproape toate firmele controlate la Cluj au fost amendate
Controale în taximetrie, în Cluj, după ce autorităţile au observat că în domeniu evaziunea fiscală e la cote ridicate. Peste o sută de firme de taximetrie din Cluj au fost verificate în ultimele luni.

"Am fost informaţi că evaziunea fiscală e la un grad foarte ridicat în acest domeniu", a explicat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca. El exemplifică cu faptul că inspectorii ITM au constatat după controlul din ultimele luni în domeniu că şoferii de pe maşinile de taximetrie aveau contracte de muncă pentru doar două ore lucrate, chiar dacă autoturismul rula 24 de ore din 24, pe două schimburi.


Verificările au avut loc între 25 noiembrie şi aprilie, când au fost efectuate 127 de controale la firmele de taximetrie. "Nu există concordanţe între numărul de ore lucrate şi numărul de persoane care deserveau taximetrele. Pe aparatele de taxare nu erau evidenţiate numele şoferilor care se aflau la volan pe tură. Reducerea numărului de ore lucrate pe contractul de muncă a urmărit diminuarea cheltuielilor salariale ale angajatorilor şi a obligaţiilor fiscale alle angajatorilor", a declarat Roşca.

Dintre cele 127 de firme controlate, cu 629 de angajaţi. 26 practicau munca la negru, iar numărul angajatorilor amendaţi a ajuns la 104. Amenzile ajung la 147.000 de lei pentru munca la negru şi alte 102.500 de lei pentru alte încălcări ale legii, în total aproape 250.000 de lei.

Comenteaza