"Există lichiditate în orașele regionale. Cea mai mare tranzacție imobiliară a fost în Cluj"

"Există lichiditate în orașele regionale. Cea mai mare tranzacție imobiliară a fost în Cluj"

Prima jumătate a anului a demonstrat că există lichiditate în oraşele secundare pentru produse de calitate, fapt susţinut de cea mai mare tranzacţie din acest interval, vânzarea The Office din Cluj-Napoca, susțin specialiștii imobiliari.

Alexandru David, Research Analyst la JLL România, afirmă că prima jumătate a anului în curs a înregistrat o evoluţie bună pentru piaţa imobiliară, conform Bursa

"Pe termen scurt, 2019-2020, nu vedem dezechilibre care să genereze o bulă imobiliară pe segmentele de birouri, spaţii industriale şi de retail. Dar evoluţia pieţei imobiliare cunoaşte o anumită ciclicitate, este firesc să existe creşteri şi descreşteri.

Piaţa în ansamblu trece printr-o perioadă favorabilă, cu o cerere sănătoasă. Cu toate acestea, putem să ne aşteptăm că va exista, mai devreme sau mai târziu, o reaşezare sau o uşoară corecţie, dar asta nu înseamnă neapărat formarea, respectiv spargerea unei bule.

Important este că aceste inflexiuni în evoluţia pieţei să fie de o cât mai mică amploare, astfel încât să nu apară şocuri, să nu crească volumul de spaţii comerciale neocupate sau de insolvenţe în piaţă etc".

În contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informaţii despre o încălzire accentuată a pieţei de investiţii imobiliare locale, datele privind primul semestru arată că au fost finalizate doar patru tranzacţii de peste 10 milioane de euro în acest interval, iar 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de doar două tranzacţii - The Office (foto) şi portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital).

"Este adevărat că există un număr crescut de tranzacţii în diverse stadii de negociere pe piaţa de investiţii, care este posibil să ducă piaţa la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenţi şi procesele de due-diligence sunt foarte detaliate", a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets la JLL România.

Tim Wilkinson, partner, Capital Markets la Cushman & Wakefield Echinox, subliniază: "Un factor important ce a influenţat negativ volumul investiţional a fost reticenţa băncilor de a finanţa astfel de achiziţii, din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunţate de guvern la sfârşitul anului trecut.

Ulterior, guvernul a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima iniţial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate şi va permite accelerarea tranzacţiilor în semestrul II. Anticipăm că volumul investiţional din acest an va depăşi substanţial nivelul de 1 miliard de euro".

Prima jumătate din 2019 a demonstrat că există lichiditate în oraşele secundare pentru produse de calitate, instituţionale, fapt susţinut atât de cea mai mare tranzacţie din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office, cât şi de faptul că 70% din volumul total de investiţii s-a îndreptat spre alte oraşe decât Bucureştiul.

Peste jumătate din investiţiile din primul semestru au vizat clădiri de birouri, tendinţă va continua, birourile rămânând cea mai lichidă clasă de active imobiliare, în prezent.

Comenteaza