Fabrica de suplimente alimentare de pe Calea Turzii, pasată între giganți. De la Pfizer, la GSK

Fabrica de suplimente alimentare de pe Calea Turzii, pasată între giganți. De la Pfizer, la GSK

O tranzacţie internaţională îi aduce pe britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) înapoi în producţie în România. Fabrica de suplimente Ferrosan din Cluj-Napoca a fost preluată de la Pfizer.

În urma unei înțelegeri la nivel internaţional între cei doi giganţi ai industriei farmaceutice care a vizat divizia de medicamente fără prescripţie medicală, fabrica Ferrosan din Cluj-Napoca ajunge în portofoliul britanicilor de la GSK, Aceștia au mai avut o fabrică la Braşov (Europharm) până în 2017, conform ZF.

Compania Şanta Brașov, care a cumpărat fosta fabrică Europharm de la britanicii de la GSK, a intrat în insolvenţă, după ce a contract un credit de 8 milioane de lei de la OTP Bank pentru susţinerea investiţiilor.
Europharm a fost fondată de omul de afaceri Mihai Miron, iar GSK a cumpărat-o în două etape.

Producţia fabricii din Cluj merge doar la export, Rusia fiind principala piaţă. Compania a raportat afaceri de 26 de milioane de lei în 2018, în scădere cu 21%, cu un profit de 4,5 milioane. Ferrosan s-a aflat în portofoliul Pfizer din 2011 până în 2019.

În 2011, conducerea Pfizer anunţa preluarea fabricii Ferrosan-Alsifcom, prima capacitate de producţie a americanilor în ţara noastră. Mișcarea s-a realizat prin achiziţia companiei daneze Ferrosan Consumer Healthcare de la Altor, fond de investiții ce rămânea cu divizia de dispozitive medicale a Ferrosan.

VEZI Prima fabrică Pfizer din România

Societatea Alsifcom Intermed a fost înfiinţată de soţii Dorin şi Viorica Ilieş, fiind preluată de Ferrosan pentru 3,5 milioane de euro în 2007. Unitatea era singura facilitate de producţie pe care Ferrosan o deţinea în afara Danemarcei, compania achiziţionând pe lângă activele Alsifcom, cu o suprafaţă de 1.500 mp, şi un teren de 5.000 mp, aflat în vecinătatea fabricii.

Ferrosan şi-a propus, la preluare, investiţii în linii de ambalare şi tehnologii de producţie, lucrări de extindere, noi fluxuri tehnologice. Unitatea din Cluj fabrică vitamine, minerale, produse cu probiotice şi pentru îngrijirea articulaţiilor. Tranzacţia însemna prezenţa Pfizer pe segmentul producţiei în România, până atunci americanii acţionând în ţara noastră doar ca importator de medicamente.

 

Comenteaza