Fabrica Libertatea se transformă în parc tehnologic pentru 20 milioane euro, în trei ani FOTO / VIDEO

Fabrica Libertatea se transformă în parc tehnologic pentru 20 milioane euro, în trei ani FOTO / VIDEO
Fabrica de mobilă Libertatea se transformă, de anul viitor, într-un parc tehnologic, cu spaţii expoziţionale şi clădiri de birouri pe 45.000 de metri pătraţi, după o investiţie de 20 de milioane de euro ale unui fond de investiţii reprezentat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza.

"E un proiect relativ mare, un parc tehnologic în adevăratul sens al acestui cuvânt. Va fi un parc tehnologic veritabil, un model de afacere răspândit în oraşele cu dimensiuni relativ mici sau medii din Europa de Vest, care sunt şi centre universitare", explică Sturza, adăugând că oraşul Cluj-Napoca "întruneşte minimele condiţii pentru un parc tehnologic şi doar din motivul că este un centru universitar".

"Am făcut un studiu de fezabilitate şi am observat că există interes al companiilor din domeniile inovative de a se reloca în Transilvania, lal Cluj. Nu sunt firme de tipul du-te-vino, ci care doresc să vină pe o perioadă mai mare, ca să producă obiecte cu valoare adăugată mare, nu doar să folosească forţa ieftină de muncă", spune reprezentantul Friburg Investments.


"Acest activ industrial poate fi transformat într-un parc industrial, care ar schimba totalmente zona respectivă, dintr-una de industrie grea într-una de servicii soft. E o provocare, vă spun sincer, penrtu că vecinii care vin acolo au diferite orientări, nu doar tehnologică. Să fii liderul unei schimbări de zonă este o mare provocare", adaugă el.


Terenul unde funcţionează fabrica are o suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi, dintre care 22.000 mp vor fi alocaţi ca spaţii pentru IMM-uri şi servicii comune, cum ar fi food court, gym sau săli de conferinţe şi un mic proiect rezidenţial pentru cei care vor lucra în parc. "Un avantaj e că va avea un spaţiu verde foarte generos, de 16.000 mp; e greu de închipuit astăzi. Acum sunt hale industriale acolo, unele în stare bună, altele în stare proastă. Parţial, acestea vor fi păstrate. Unele clădiri au un aspect, deşi industrial, atractiv. Clădirile sunt în condiţii destul de bune şi vom încerca să păstrăm aceste spaţii şi aspectul lor arhitectural, care e o valoare în sine. Şi vă garantez că va fi un exerciţiu reuşit de conversie a spaţiilor industriale", adaugă Sturza.

Proiectul are alocaţi 17.000 mp spaţii pentru birouri clasa B şi A, dar şi spaţii de recreere, cu săli de spectacole sau expoziţii, spaţii verzi,restaurante, o clinică medicală, gym şi un centru comercial, pe 20.000 de metri pătraţi.

Totodată în parcul tehnologic vor fi construite spaţii locative de 40-70 metri pătraţi, disponibile pentru închiriere către angajaţii rezidenţi, pe 2.000 mp. "Dimensiunile sunt mici pentru că asta e cerinţa pieţei", spune Sturza.

Acesta adaugă că, la 80% grad de ocupare, proiectul va putea găzdui 3.500 de locuri de muncă, între care 100 de locuri de muncă pentru cei care vor deservi spaţiul.

Conceptul noului parc tehnologic ar urma să fie realizat de un arhitect specializat, după organizarea unui concurs. "Prezentările sunt doar un exerciţiu de imagine, arhitecţii vor pregăti un concept mai detaliat".

La concursul de arhitectură sunt aşteptate companii de renume mondial, spune Sturza. "E nevoie să găsim un arhitect cu experienţă, să nu repetăm greşelile făcute în România în ultimii ani de dezvoltare economică", spune reprezentantul Friburg Investment, care precizează că până la sfârşitul lunii februarie ar urma să fie stabilit cine este arhitectul care va desena conceptul.

Friburg investments este un fond de investiţii privat din Cipru şi prin Friburg Development deţine 90% din Libertatea SA. Fabrica a fost cumpărată în vara acestui an iar banii necesari pentru transformarea acesteia, calculaţi la 20 milioaen de euro, vor fi asiguraţi din interiorul grupului financiar, cel puţin în primele două faze, fără să se apeleze la credite bancare.

În ce priveşte fabrica Libertatea, va fi mutată în periferia oraşului. "Ar fi păcat ăs nu folosim măcar forţa de muncă. Dar tehnologic vorbind, fabrica este la cel puţin zece ani distanţă de necesităţile pieţei. În zona respectivă nu e posibilă continuarea activităţii, şi cel puţin din probleme ecologice, se folosesc lacuri cu impact asupra mediului. Ei au trecut la o tehnologie netestată, care a dus la pierderea totală a calităţii şi se află în litigii, cu marfă returnată din pieţele tradiţionale. Nu e fezabil să lucrezi cu materiale extrem de nocive în apropierea centrului oraşului", spune fostul premier al Moldovei.

"Echipamentele nu ne permit să mai continuăm producţia, în segmentul de lux, iar în zona de producţie de cantitate fabrica e subdimensionată. În plus concurenţa e foarte mare, în China se produce cu milioanele, nu vorbesc de pieţele tradiţionale ale Libertatea, unde au apărut fabrici proprii", adaugă el.

Transformarea fabricii în parc tehnologic ar urma să dureze trei ani.

Comenteaza