Fără blocuri în Feleacu. “Am blocat o autorizație care crea un precedent periculos”

Fără blocuri în Feleacu. “Am blocat o autorizație care crea un precedent periculos”
Conducerea comunei din sudul municipiului se opune ridicării de blocuri de locuințe

Diriguitorii comunei de lângă Cluj-Napoca refuză să acorde autorizații de construire pentru blocuri de locuințe pentru a nu produce haosuri urbanistice precum în alte localități rurale din jurul municipiului.  

“Din punctul de vedere al disciplinei în construcții suntem o comună dată ca exemplu de către specialiștii în urbanism din județul Cluj. În ultimii cinci ani am luat o serie de măsuri în acest domeniu pentru a rămâne o comună cu o altă ținută din punct de vedere urbanistic față de cele limitrofe municipiului.

Chiar dacă în 2008 a fost eliberată o autorizație pentru construirea unui bloc cu opt etaje, iar în 2019 Primăria Feleacu a fost acționată în instanță pentru ca a refuzat punerea sa în practică, ne-am apărat și am câștigat. Nu am dat curs acelei autorizații pentru ca ar fi fost un precedent periculos pentru comuna noastră, punct de plecare pentru construirea de blocuri”, consideră primarul Gabriel Costea.

Primul bloc, de opt etaje, "ucis din fașă"

“Nu ne permitem și nu o să îngrădim nimănui un drept legal de a construi, dar au fost și situații cand am ajuns în instanță pentru anumite proiecte pe care le-am considerat în afara dispozițiilor legale. Deciziile instanțelor de judecată ne-au dat dreptate.

În comună sunt multe clădiri nerecepționate sau lucrări oprite din cauză ca nu au respectat autorizațiile de construcție emise. S-au dat zeci de amenzi la capitolul urbanism, suma lor fiind de ordinul sutelor de mii de lei. Am ieșit în teren la aproape toate recepțiile și am vizitat toate amplasamentele înainte de eliberarea autorizațiilor de construcții”, spune edilul.

Au rămas fără șef la urbanism

Ca urmare a rămânerii vacant a postului din cadrul serviciului de urbanism al Primăriei Feleacu, instituția a încheiat cu Consiliul Județean (CJ) Cluj o convenție privind emiterea de către Comisia județeană de urbanism a actelor în acest domeniu.

Convenția este în vigoare până la ocuparea postului din cadrul serviciului de urbanism al primăriei, în prezent scos la concurs, data acestuia fiind stabilită pentru 10 iunie. În baza convenției, la CJ Cluj se vor depune cererile pentru eliberarea autorizațiilor de construcție sau de desființare și pentru emiterea certificatelor de urbanism.

La forul județean vor fi depuse și solicitările pentru emiterea avizelor de oportunitate și aprobarea lor de către președintele CJ în vederea elaborării unor planuri urbanistice zonale, dar și cele pentru emiterea avizului pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism în vederea supunerii spre aprobarea Consiliului Local (CL) Feleacu.

În schimb, la Primăria Feleacu se vor depune documentațiile pentru recepțiile la terminarea lucrărilor și documentațiile pentru emiterea hotărârilor de CL pentru săpăturile pe domeniul public, necesare branșării la utilitati și emiterea avizelor de săpături pe domeniul public.

Comenteaza