Farmec: “Noile produse igienizante vor ajunge în supermarketuri”

Farmec: “Noile produse igienizante vor ajunge în supermarketuri”

Până la validarea testelor pentru noile produse dezinfectante, societatea clujeană Farmec va livra în țară produse cu aceeași formulă, sub denumirea de igienizanți.

Farmec a început fabricarea unor produse dezinfectante pentru mâini şi suprafeţe, care pot fi utiliza atât pentru spitale cât şi pentru consumatori, conform ZF. Ele au nevoie de autorizaţie prin teste de eficienţă, care se fac în laboratoare din afara ţării şi care durează 45 de zile. Până la primirea avizului, Farmec va scoate pe piaţă produse cu aceeaşi formulă cu cea trimisă la testat, sub numele de igienizanți.

“Am luat decizia acum câteva săptămâni să pornim pe direcţia respectivă. Nu am vrut să aşteptăm 40 de zile să primim avizele; am creat o nouă categorie pe care i-am numit igienizanţi pentru mâini şi suprafeţe pe bază de alcool. Aceşti igienizanţi sunt disponibili şi încercăm să producem la capacitate de producţie cât mai mare, au aceeaşi formulă ca cea trimisă la Ministerul Sănătăţii. Nu le putem spune dezinfectanţi, le spunem igienizanţi”, a declarat directorul Mircea Turdean.

În primă fază, produsele vor fi distribuite către spitale, apoi către administraţii şi organele statului, apoi şi în reţelele de magazine şi farmacii. “La sfârşitul săptămânii vom încerca să deservim aceste produse pe toate reţelele de supermarketuri şi farmacii. Încercăm să creştem tot timpul capacităţile de producţie”, precizează oficialul Farmec.

Cele două noi produse igienizante pentru uz personal sunt pe bază de alcool 70%: loțiunea igienizantă pentru mâini și gelul de igienizare pentru mâini. Produsele acționează rapid, fiind o măsură practică şi eficientă pentru apărarea sănătății. Acestea vin în completarea portofoliului actual, care cuprinde alte două tipuri de produse pentru igiena mâinilor și a suprafețelor.

Pentru distribuirea acestor produse igienizante - realizate în regim de urgenţă cu resursele existente - vor fi prioritizate solicitările pentru consumul colectiv, respectiv din partea instituțiilor publice, care luptă în prima linie împotriva răspândirii noului virus. Apoi, în funcție de stocuri, produsele vor fi distribuite și către canalele de vânzare pentru consumatorii finali.

“Farmec se află în dialog permanent cu autoritățile pentru obținerea tuturor aprobărilor și cu furnizorii de materii prime, respectiv de ambalaje în vederea livrărilor și susținerii pentru producția de biocide în regim de urgență. Continuăm cercetarea și dezvoltarea unor noi dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

Săptămâna aceasta, au fost trimise mostre în laboratoare externe acreditate pentru testări, care vor dura 4-5 săptămâni. Perioada de testare a eficacității este condiționată de timpii de acțiune necesari evaluării acțiunii virucide, bactericide și fungicide.

Ulterior, aceste produse vor fi supuse spre avizare Comisiei de Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii. Prioritatea nr. 1 a companiei este cercetarea și dezvoltarea producției de biocide, folosindu-și toate resursele pentru o soluționare eficientă și responsabilă în beneficiul sănătății publice”, a transmis conducerea Farmec.

Comenteaza