Feleacu va atrage fonduri UE pentru iluminat, clădiri publice și asfaltări

Feleacu va atrage fonduri UE pentru iluminat, clădiri publice și asfaltări

Comuna clujeană Feleacu vrea să atragă fonduri ale Uniunii Europene, din lipsa veniturilor la buget. 

„Feleacu este printre comunele care are nevoie de a atrage cât mai multe finanțări nefiind, din punctul de vedere al veniturilor proprii, în top 10 în județul Cluj”, a motivat primarul Gabriel Costea. “Numărul populației se regăsește printre multele cerințe ce apar în ghidurile de finanțare pe care le-am întâlnit. Sunt proiecte în care finanțarea acordată e diferită dacă avem până în 5.000 de locuitori sau peste 5.000. Acolo unde sunt până în 5.000 de locuitori suma care se acordă este de 500.000 de lei, însă dacă sunt peste 5.000 este dublă, 1 milion de lei.

În această direcție este și proiectul de iluminat public pe care l-am depus anul trecut, în 24.07.2020, la Ministerul Mediului, numit program privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructură de iluminat public.

Tot la această categorie, este proiectul pe care ne pregătim să-l depunem în 3 martie, programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligență a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ”. Acest proiect are valori finanțabile, în cazul în care este declarat eligibil, de 1,5 milioane de lei pentru localități până în 5.000 de locuitori și 3 milioane peste acest număr”, a menționat edilul.

Acesta a precizat că, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (proiect prin care vor fi alimentate cu apă localitățile Gheorghieni, Vâlcele, Sărădiș) au fost eligibile pentru finanțare localitățile cu peste 50 de locuitori, iar pentru rețelele de canalizare, aglomerările mai mari de 2.000 locuitori.

“În ghidul Programului Național de Dezvoltare Rurală, măsura 7.2, prin care noi am atras finanțare pentru asfaltarea a 7 km de drum, cea mai importantă rubrică aducătoare de punctaj a fost populația comunei solicitante. Noi, fiind încadrați cu o populație cuprinsă între 3.500 și 4.499 de locuitori, am primit doar un punctaj mediu (17 p).

Însă la acest proiect am reușit să aducem punctaj maxim cu alte rubrici și astfel să obținem finanțarea. La finanțarea obținută pentru colectarea apelor menajere și uzate în localitatea Feleacu, a fost obținută o finanțare de 4 milioane de euro, 2.000 de locuitori x 2.000 euro/locuitor, așa cum prevede programul prin care s-a obținut finanțarea, iar necesarul pentru realizarea celor 42 km de rețea este de 6 milioane de euro.

Diferența trebuie să fie suportată fie de la bugetul local fie prin atragerea altor finanțări. Am făcut această prezentare a câtorva dintre proiectele accesate și depuse sau în curs de a fi depuse, pentru a arăta cât de importantă e populația unei localități  în reușita atragerii fondurilor pentru dezvoltare”, a menționat Costea.

Comenteaza