Fermierii clujeni își fac fabrică de nutrețuri combinate

Fermierii clujeni își fac fabrică de nutrețuri combinate

Cooperativa Someș Arieș (CSA) va ridica în acest an, cu fonduri primite de la Uniunea Europeană (UE), o fabrică de nutrețuri combinate de 3,2 milioane de euro.

„Avem în derulare o investiţie din fonduri europene, sperăm într-o lună să începem construcţia, facem această fabrică pentru a deservi fermele membre ale cooperativei, în număr de 78, şi 30 de ferme colaboratoare. Bugetul de investiţii pentru fabrică este de 3,2 milioane de euro.

Mai vrem să accesăm programul IMM Invest pentru procesare, să achiziţionăm o unitate unde producem brânzeturi, care va costa câteva sute de mii de euro şi un camion, cu 150.000 de euro“, a spus Ioan Opriţa, director general al CSA, în cadrul evenimentului BT Agropower.

Acesta conduce una dintre cele mai mari cooperative agricole din România, cu afaceri de 48 de milioane de lei, și susţine că finanţarea nu a fost niciodată o problemă pentru CAS. El spune că formele asociative devin interesante pentru bănci când fermierii învaţă să fie mai prudenţi și mai vigilenţi.

„Agricultura este domeniu strategic pentru BT. Avem echipe care fac doar business în agricultură, avem parteneriate dedicate unor anumite lucruri, am fost parteneri în cadrul programului IMM Invest, vom fi parteneri în cadrul programului Agro IMM Invest şi în diverse alte programe.

Lichiditate există, însă trebuie să găsim împreună cu fermierii utilitatea, astfel încât ei să poată să producă mai mult. Un obiectiv este susţinerea creşterii valorii adăugate şi a investiţiilor care aduc valoare adăugată“, a spus Sorin Ignat, director de agribusiness la Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active din România.

Ignat a menţionat că investiţii în creşterea valorii adăugate sunt în continuare în planul fermierilor, chiar şi în 2021. Banca din Cluj se va concentra pe susţinerea pe termen lung a fermierilor.

Comenteaza