Fermierii din Ardealul de Nord cer cu 30% în plus faţă de subvenţiile alocate

Fermierii din Ardealul de Nord cer cu 30% în plus faţă de subvenţiile alocate
Centrul Regional Nord-Vest al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din care face parte judeţul Cluj, a solicitat cei mai mulţi bani din România în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat la o întâlnire de lucru cu personalul de conducere al AFIR de la nivelurile central, regional şi judeţean.  Este a treia întâlnire lunară pentru analizarea implementării PNDR 2014–2020 în august şi găsirea unor soluții concrete la problemele semnalate din teritoriu.
 
Daea a menţionat că structurile teritoriale ale AFIR au atins un grad ridicat de realizare pentru solicitările de plată aferente lunii august 2017, respectiv 118% (Centrul Regional 5 Vest) şi 130% (Centrul Regional 6 Nord-Vest).

„Atitudinea dvs. în realizări impune o notă de respect şi sper că şi în următoarele două luni – septembrie şi octombrie – pragurile stabilite vor fi trecute, tot aşa, la un nivel ridicat. Doar printr-o implicare totală a fiecăruia dintre voi putem asigura atragerea fondurilor europene pentru a finanța toate acele investiții care pot asigura dezvoltarea agriculturii și a mediului rural românesc”. 
 
Secretarul de stat Alexandru Potor a apreciat eforturile AFIR. „În urma mobilizării s-au atins nişte rezultate foarte bune la anumite structuri, în timp ce la alte centre regionale și oficii județene se vede nevoia de a crește nivelul de implicare pentru a atinge cel puțin țintele de absorbție stabilite pentru acest an”.
 
Discuțiile au fost axate pe analiza stadiului implementării și nivelul absorbției efective a fondurilor nerambursabile pentru fiecare regiune în parte, dar și pe identificarea acelor demersuri care trebuie inițiate pentru a asigura decontarea plăților stabilite ca țintă de absorbție pentru septembrie și octombrie.

Un alt subiect l-a constituit situația beneficiarilor cu achiziții publice și continuarea demersurilor pentru fluidizarea etapelor pe care aceștia trebuie să le parcurgă până la atribuirea contractelor. 
 
„Noi trebuie să ne asigurăm în același timp că în implementare vor fi atinse obiectivele proiectelor. Este important ca banii pe care îi aducem în țară să rămână în țară, nu să ne trezim peste un an că suntem obligați să returnăm fondurile decontate sau să fim obligați să reziliem contracte.

Depinde în egală măsură de implicarea noastră ca proiectele finanțate să fie finalizate cu succes. Noi, personalul AFIR, suntem, în limitele impuse de lege, primul consultant al beneficiarului pentru a-l putea ajuta în mod concret. Angajatul AFIR trebuie să aibă un nivel ridicat de probitate morală și profesională cerut de funcția publică pe care o îndeplinește”, a subliniat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu
 
Valoarea plăților efectuate de AFIR în august către beneficiarii proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020 se ridică la 147 de milioane de euro. Până în prezent, AFIR a contractat 36.000 de proiecte de investiții, de 2,16 miliarde euro.

Plățile la zi făcute de AFIR pentru măsurile de investiții, dar și pentru cele compensatorii de mediu și climă din cadrul PNDR 2020 prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, însumează 1,7 miliarde de euro.

Comenteaza