Fermierii primesc mai mulţi bani de la UE pentru programele de dezvoltare rurală

Fermierii primesc mai mulţi bani de la UE pentru programele de dezvoltare rurală
Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (COMAGRI), unde vicepreşedinte este europarlamentarul clujean Rareş Niculescu, a aprobat astăzi majorarea temporară a ratei maxime de cofinanţare a UE pentru programele de dezvoltare rurală, la 95% faţă de 75-90% în prezent, în funcţie de tipul programului.

Decizia este valabilă pentru România, Letonia , Grecia, Irlanda şi Portugalia, "state care se confruntă cu constrângeri bugetare, pe fondul crizei economice", conform lui Niculescu. Acesta spune  că această majorare temporară a cofinanţării comunitare va reduce cuantumul finanţării naţionale corespondente necesare pentru următorii doi ani. "Prin urmare, acest lucru ar ajuta la disponibilizarea fondurilor programate pentru economia rurală şi ar contribui la redresarea economică generală a acestor state membre", mai spune europarlamentarul clujean.

În vechea variantă, un stat membru care a plătit 100 milioane de euro unui beneficiar ar fi primit din partea Comisiei sumă totală de 75 milioane de euro la o rată de cofinanţare de 75%. În temeiul modificării aprobate astăzi, acelaşi stat membru ar primi 95 milioane de euro.

Comenteaza