Fermierii vor undă verde pentru porcul românesc în Europa

Fermierii vor undă verde pentru porcul românesc în Europa
La sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a desfășurat o întâlnire a grupului de lucru pentru modificarea deciziei Uniunii Europene nr. 764/2013, care va aduce României deschiderea drumului comercial al porcului către celelalte state membre.

La întâlnire au participat cele două asociații reprezentative care au susținut în cadrul grupului de dialog civil "carne de porc” necesitatea reconsiderării poziției Comisiei Europene (CE) față de porcul românesc, crescut într-un teritoriu liber de pestă porcină de opt ani, "care și-a câștigat dreptul de a circula liber prin spațiul european datorită eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare și ale fermierilor români".
 
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România și Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România au propus Autorităţii Naţionale Veterinare o serie de modificări, dintre care cea mai importantă este eliminarea României din anexa deciziei, care ar debloca comerțul cu porci vii către alte state membre. Membrii ACEBOPR au reușit deblocarea comerțului cu porci vii către țările terțe în 2013. 
 
Având deja o experiență pozitivă, au promis tot sprijinul pentru deblocarea comerțului cu porc viu românesc către UE. Cele două asociații vor prezenta punctul de vedere al membrilor privind modificările propuse.

Modelul noii decizii, agreat de comun acord, va  fi negociat cu membrii CE. „Contăm și pe deschiderea manifestată de experții CE pe acest subiect și sperăm în deblocarea pieței de porc viu a României, care poate deveni o alternativă pozitivă pentru  crescătorii noștri”, au subliniat reprezentanţii asociaţilor. 

Comenteaza