FIC critică introducerea plăţii defalcate a TVA: Va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

FIC critică introducerea plăţii defalcate a TVA: Va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri
Introducerea obligatorie a plăţii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri şi va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate, apreciază FIC (Consiliul Investitorilor Străini).

Împovărarea administrativă şi birocratică a contribuabililor oneşti cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciază organizaţia, care reprezintă peste 130 de companii multinaţionale.

Măsura va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate - companii, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unităţi ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. În opinia FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum şi întocmirea unui studiu de impact care să evidenţieze efectul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri.

În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani, sistemul este opţional şi implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.

O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot şi numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce priveşte plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedeşte eficienţa sistemului.

De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate şi implementate de urgenţă măsuri care şi-au dovedit eficienţa în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă, instituirea plăţii defalcate a TVA, de la 1 ianuarie 2018, în scopul reducerii evaziunii fiscale în acest domeniu, estimând venituri suplimentare bugetare de circa şase miliarde de lei până în anul 2020.

 

Comenteaza