Finanţele au câştigat la Bruxelles împotriva fraţilor Micula

Finanţele au câştigat la Bruxelles împotriva fraţilor Micula
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a câștigat la Bruxelles, în fața Tribunalului Primei Instanțe, contestația împotriva măsurilor de executare silită instituită de Viorel Micula, prin executor judecătoresc, asupra sumelor datorate de Organizația Europeană pentru Siguranța Traficului Aerian (Eurocontrol) către Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa).

Statul român a pus în executare întreaga sumă pentru care Comisia Europeană (CE) a dispus restituirea integrală, pe motiv că este ajutor de stat. Pe 15 septembrie 2015, MFP a fost informat de primirea unei adrese de către Eurocontrol de înfiinţare a popririi pe conturile Romatsa. MFP a transmis către executorul judecătoresc din Regatul Belgiei şi către Curtea de Apel de la Bruxelles că a executat integral hotărârea ICSID. România a depus, în 24 septembrie, contestaţia la executare împotriva actelor executorului judecătoresc din Regatul Belgiei. 
 
Statul român și-a executat integral obligațiile rezultate din sentința Tribunalului ICSID, din decembrie 2013. La 30 martie 2015, CE, considerând această plată ca fiind ajutor de stat ilegal, a dispus restituirea acestor sume către statul român. La termenele din 30 noiembrie şi 24 decembrie, reprezentanții statului român au susținut faptul că actele executorului judecătoresc din Regatul Belgiei sunt nelegale și că trebuie desființate. 
 
Tribunalul Primei Instanțe de la Bruxellles a admis contestația la executare, dispunând anularea actelor de executare și ridicarea popririi. În conformitate cu decizia instanței, poprirea instituită Romatsa trebuie să fie ridicată în cinci zile de la pronunțarea deciziei. Tribunalul de la Bruxelles a respins ca tardive cererile formulate de Ioan Micula, European Food, Starmill, Multipack și l-a obligat pe Viorel Micula la plata de daune morale de 5.000 de euro către statul român.

Comenteaza