Finanțele, depășite de tehnologie. Au făcut alt site pentru declarația unică

Finanțele, depășite de tehnologie. Au făcut alt site pentru declarația unică
Finanțele, depășite de tehnologie. Au făcut alt site pentru declarația unică
Finanțele, depășite de tehnologie. Au făcut alt site pentru declarația unică

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se vede nevoită să facă o altă platformă de internet pentru depunerea declarației unice deoarece site-ul instituției a căzut constant în ultima vreme în urma numărului mare de accesări. Nici site-ul nou nu este sigur 100%.

"Declarația unică se depune online prin accesarea https://declunica.anaf.ro. Pentru a simplifica completarea și depunerea online a declarației unice, Ministerul Finanțelor Publice - ANAF pune la dispoziția contribuabililor o aplicație informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro

Declarația se poate completa și depune de la adresa https://declunica.anaf.ro dacă se utilizează numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual (SPV). Se recomandă utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online a declarației unice pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem", a transmis conducerea ANAF Cluj. 

Contribuabilii care depun electronic declarația unică beneficiază de bonificația de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificaţie de 5% se acordă, de asemenea, şi pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii.

Instituția a decis să prelungească termenul de depunere a declarației, de la 16 iulie la 31 iulie, în urma mai multor probleme apărute: foarte mulți contribuabili la înscrieri, blocaje în funcționarea site-ului ANAF - SPV, cozi foarte mari la ghișee,  bonificații neclare promise de autorităţi.

Guvernul a anunţat şi instituirea unui sistem de compensare care să stingă creanţele reciproce existente între stat şi persoanele care beneficiază de despăgubiri pe legile din domeniul restituirii proprietăţii. E vorba de persoanele care au creanţe către Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, dar în acelaşi timp au de primit de la această instituţie despăgubiri, conform legilor de restituire.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au de asemenea obligaţia de a depune declaraţia unică.

Declaraţia se poate depune şi direct la registratura administraţiilor fiscale sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Printr-o declaraţie rectificativă, declaraţia poate fi modificată de către contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile trebuie rectificate.

Comenteaza