Finanţele păsuiesc Ford până în 2025. Justificare: va genera 30 de miliarde de dolari

Finanţele păsuiesc Ford până în 2025. Justificare: va genera 30 de miliarde de dolari
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune o nouă modificare a cadrului legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România pentru implementarea și finalizarea investițiilor în fabrica de automobile și cea de motoare, de 869 milioane de euro.

Aceasta constă în prelungirea până la 31 decembrie 2025 a perioadei de realizare a producției asumate de automobile, respectiv de motoare. Condiția este ca, până la finalul lui 2019, Ford să realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii și fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiție suplimentară de minimum 130 de milioane de euro. Din această sumă, 100 de milioane vor fi folosiți pentru introducerea în fabricație a unui nou model de autovehicul la Craiova și 30 de milioane pentru producția de motoare. 
 
Oficialii MFP spun că decizia a avut la bază cuantificarea beneficiilor pe termen mediu și lung: securizarea continuării investițiilor la Craiova și întărirea rolului acestor fabrici prin introducerea în fabricație a unui nou model; menținerea numărului de locuri de muncă la 2.700 cu posibilitatea suplimentării; încasarea unei contribuții la dezvoltarea regională prin plata de taxe și impozite în perioada 2014-2025 de 230 de milioane de euro; efect multiplicator în economia națională al investițiilor de 30 de miliarde de dolari. 
 
Nerealizarea condițiilor asumate determină aplicarea unui mecanism de recuperare a ajutorului de stat care va fi plătit de Ford proporțional cu gradul de neîndeplinire. 
 
„Menționăm că Ford a realizat, în perioada 2008-2012, investiția asumată, respectiv 869,09 milioane de euro, având obligația de a menține această investiție până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de MFP. Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menținerea investiției și îndeplinirea condițiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea producției asumate de 810.000 de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare. 
 
În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu se materializează, Ford nu este obligată să-și mențină investiția de la Craiova după 31.12.2017. MFP va monitoriza îndeplinirea obligației asumate de a realiza investiția suplimentară de 130 de milioane de euro, precum și obligația de a realiza la Craiova până în 2025 a 810.000 de automobile și 1,5 milioane de motoare. Nerealizarea uneia dintre obligațiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sancționator, respectiv recuperarea de către MFP a ajutorului de stat plătit companiei", a transmis MFP.    

Comenteaza