Finanţele promit titluri de stat la 100 de lei, după eşecul primei emisiuni destinate populaţiei

Finanţele promit titluri de stat la 100 de lei, după eşecul primei emisiuni destinate populaţiei
Denominare mai mică, până la 100 de lei/titlu de stat, prelungirea maturităţii şi revizuirea modalităţii de stabilire a dobânzii sunt aspectele pe care Ministerul Finanţelor vrea să le îmbunătăţească după ce prima emisiune de titluri de stat destinate populaţiei a fost subscrisă în proporţie de 65%.

"Din discuţiile preliminare pe care le-am avut cu colegii de la minister, am identificat o serie de aspecte ce pot fi îmbunătăţite la viitoarele emsiuni precum o denominare mai mică, de 100 de lei, prelungirea maturităţii precum şi revizuirea modalităţii de stabilire a dobânzii. Urmează o perioadă de evaluare a acestei emisiuni pentru ca apoi să revenim cu o strategie privind emsiunile viitoare destinate populaţiei", a declarat, a declarat secretarul de statul în Ministerul Finanţelor Enache Jiru, într-o conferinţă de presă organizată de Bursa de Valori Bucureşti cu prilejul intrării la tranzacţionare a titlurilor de stat.

Populaţia a subscris 65.000 de titluri în cadrul emisiunii derulate în perioada 8-19 iunie, fiind alocată întreaga sumă de 65 milioane lei, cu cea mai mare cerere din Bucureşti, de 46,13%, iar dobânda a fost stabilită de Ministerul Finanţelor la nivelul maxim din prospect, de 2,15%.

Intervalul de dobândă anunţat se situa între 1,75% şi 2,15%. În cazul în care se înregistra o suprasubscriere, Finanţele ar fi stabilit un nivel de dobândă competitivă.

Din numărul total de titluri subscrise de cei 1.236 de investitori, 64.686 au fost marcate prin cele trei bănci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale şi Raiffeisen Bank, iar 313 de titluri prin 6 societăţi de servicii de investiţii financiare, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

În tranşa primară (cu maxim 50 de titluri/persoană) au fost subscrise 27.810 de obligaţiuni, iar în tranşa secundară (peste 50 titluri) au fost achiziţionate 37.189 de titluri.

Persoanele fizice din Bucureşti au avut cel mai mare apetit pentru titlurile de stat destinate populaţiei cu o maturitate de doi ani, cumulând 46,13% din totalul subscrierilor, urmate de cele din judeţele Sibiu (3,37%), Mehedinţi (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) şi Olt (2,76%).

Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia investitorilor persoane fizice în cadrul emisiunii 100.000 de titluri, în cuantum de 100 milioane lei, un titlu având o valoare nominală de 1.000 de lei. Oficialii se aşteptau ca emisiunea să fie subscrisă în totalitate, mizând pe ultimele zile ale perioadei de derulare şi pe o dispersie cât mai mare.

Joi, pe 25 iunie, cumpărătorii au avut alocate în cont titlurile achiziţionate, iar vineri a debutat tranzacţionarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti.

"Ministerul Finanţelor Publice urmează să facă o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicată populaţiei, în baza căreia va stabili strategia de piaţă privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentală", anunţau Finanţele, la începutul săptămânii, într-un comunicat.

Cea mai probabilă cauză a nesubscrierii totale a fost costul prea ridicat al unui titlu de stat. Alte motive care au plafonat apetitul investitorilor ar putea fi dobânda şi scadenţa, ambele reduse.

De altfel, şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, afirma săptămâna trecută că investitorii din ţară au propus autorităţilor o valoare mai mică pentru titlurile de stat destinate populaţiei, dar şi maturităţi mai mari, variante pe care le-ar putea lua în considerare pe viitor.

 

Comenteaza