Finanţele vor să aloce 2,5 miliarde în acest an pentru Prima Casă

Finanţele vor să aloce 2,5 miliarde în acest an pentru Prima Casă
Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului guvernamental Prima Casă au rămas neutilizați 175 de milioane disponibili pentru emiterea de garanții în anul 2017.

Acest plafon de garantare neutilizat permite finanțatorilor să acorde credite ”Prima casă” în valoare totală de 351 de milioane de lei.

Pentru garanțiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanției acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii în numele și în contul statului.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care propune un plafon de garantare în valoare de 2,5 miliarde lei pentru anul 2017. Proiectul se află în consultare publică și urmează să fie supus aprobarii Guvernului României.

Apărut pentru a impulsiona o piaţă imobiliară paralizată, programul a intrat în al nouălea său an de existenţă. Deşi luaseră în calcul să pună capăt acestei iniţiative, autorităţile au hotărât că Prima Casă să se deruleze în 2016 cu fonduri mai mici faţă de anii anteriori.  
 
Din 2009, programul a înregistrat numeroase modificări şi o popularitate în creştere, ajungând să fie cel mai de succes produs administrat de FNGIMM. 40% dintre dosarele aprobate în 2015 au provenit din Bucureşti şi Ilfov. Capitala şi împrejurimile sale au fost urmate de judeţele Cluj, Timiş şi Iaşi, unde valoarea cumulată a garanţiilor a fost de 52 de milioane de euro.

Comenteaza