Fiscul dă înapoi la criticile patronilor: simplifică declarația pentru TVA

Fiscul dă înapoi la criticile patronilor: simplifică declarația pentru TVA
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va invita contribuabilii la întâlniri de clarificare înaintea adoptării oricărei decizii de respingere a solicitării sau anulării înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA).

În cadrul acestor întâlniri, contribuabilii vor avea au dreptul să clarifice sau să își exprime propriul punct de vedere. Schimbarea unui asociat, al administratorului sau a sediului social nu mai constituie motiv pentru redepunerea declarației 088. 

Modificarea procedurii de anulare din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor care prezintă risc fiscal, conform unei analize efectuate de ANAF, este acum realizată în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

Indicatorii de risc utilizați pentru selecția automată a persoanelor impozabile supuse procedurii se vor stabili în scopul prevenirii și limitării utilizării abuzive sau frauduloase a înregistrării în scopuri de TVA. 

“ANAF urmărește adoptarea unor politici de administrare fiscală adecvate a căror obiective principalele constau în prevenirea indisciplinei fiscale și combaterea evaziunii fiscale concomitent cu linii de acțiune concrete pentru îndeplinirea acestora”, conform conducerii instituției. 

Aceasta a fost criticată de către patronii de firme privind birocrația excesivă existentă în formulare 088 şi 394 sau în declaraţia informativă privind achiziţiile şi livrările pe teritoriul naţional.

Fiscul a făcut ulterior simplificări la formularul 088, printre care diminuarea numărului de documente solicitate şi a volumului de informaţii. Toţi contribuabilii cărora fiscul hotărăşte să le anuleze codul de TVA vor fi chemaţi, în prealabil, pentru o discuţie privind cauzele deciziei.

Comenteaza