Florin Câţu: Guvernul pregăteşte o nouă taxă, pentru companiile din sectorul financiar-bancar

Florin Câţu: Guvernul pregăteşte o nouă taxă, pentru companiile din sectorul financiar-bancar
Guvernul pregăteşte o nouă taxă, care va fi aplicată pentru toate companiile din sectorul financiar-bancar, care ar urma să fie de 0,5%, aplicabilă pe activele băncilor, asigurătorilor şi IFN-urilor, a spus Florin Cîţu, membru în comisia Buget Finanţe.

"Problema cea mai mare pentru acest Guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget. Totul începe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active", a spus senatorul PNL în cadrul emisiunii ZF Live.

Cîţu spune că premierul Tudose are câteva variante pentru Pilonul II de pensii: comisionul administratorilor, contribuţia plătită pentru pilonul II, etc. Comisioanele pentru administrare în România sunt printre cele mai mici din lume. Media randamentelor anuale a fost în jur de 10% în ultimii 8 ani.

"Este clar că e nevoie de aceşti bani şi nu se vor opri acolo. TVA-ul nu se mai reduce la 18% de anul viitor. Şi nu cred că se va opri acolo, cred că TVA-ul va creşte spre 20-21%, unde este media europeană. O altă taxă care este deja în programul de guvernare: taxa de solidaritate, este acolo, ca şi taxa pe cifră de afaceri".

PNL este împotriva unei taxe - chiar şi cea pe active bancare - pentru că "va fi plătită de noi toţi". "Pe de-o parte clienţii băncilor vor plăti această taxă, dar pe de altă o vom plăti cu toţii, căci statul va trebui să se împrumute, iar factura noi o vom achita".

Florin Cîţu spune că cifrele sunt îngrijorătoare, în condiţiile în care cheltuielile pe salarii şi asistenţă socială sunt mai mari cu 11,3 mld. de lei decât încasările din taxe, impozite şi accize.

"Ei ne spun că în România există o problemă, că cei din sectorul privat fură şi nu plătesc. Problema nu e în sectorul privat, problema este la administrarea dezastruasă a economiei de acest Guvern. Cu o creştere economică de 5,7% să ai această execuţie bugetară este un dezastru, şi asta înainte să ai legea salarizării univerare şi legea pensiilor implementate".

 

Etichete
Comenteaza