Florin Cîţu: Începe procedura de deficit excesiv pentru România

Florin Cîţu: Începe procedura de deficit excesiv pentru România
| Foto: cotidianul.ro

Comisia Europeană a făcut anunţul de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România, a declarat ministrul interimar al Finanţelor şi premier desemnat, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, ţara noastră are un plan de sustenabil şi credibil de reducere a deficitului.

"Astăzi Comisia Europeană a publicat trei documente şi a făcut un anunţ, dar pe care dumneavoastră deja îl ştiaţi, o informaţie pe care deja o aveaţi: începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să ştiţi adevărul despre această informaţie de la ministrul Finanţelor Publice al României. Am negociat cu Comisia Europeană în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că cei de la Comisia Europeană, experţii, au încredere în acest Guvern. Aşa cum v-am promis, facem lucruri bune pentru România", a spus Cîţu.

Comisia Europeană a publicat la jumătatea lunii februarie un raport potrivit căruia România nu respectă criteriul deficitului definit în Tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată.

Strategia fiscal-bugetară adoptată de guvern în decembrie 2019 pentru perioada 2020-2022 prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, însă conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. 

Comenteaza