Fondatorul societății clujene Marele Alb atacă BRD că nu dă dividende

Fondatorul societății clujene Marele Alb atacă BRD că nu dă dividende
Strategia BRD impusă de francezi este pusă sub semnul întrebării la Cluj | Foto: Insider Romania

Asociatul unic al societății Marele Alb Prodimpex (MAP) Turda, Pavel Tothăzan, a atacat în instanță decizia acționarului majoritar al Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD), Grupul Societe Generale (GSG), de a nu acorda dividende.

Fostul consilier local din Turda nu este de acord cu hotărârea GSG de a nu distribui dividende din profitul net de 1,53 miliarde de lei înregistrat anul trecut, a transmis BRD către Bursa de Valori Bucureşti (BVB). BRD nu precizează decât că acţiunea în justiţie a lui Tothăzan are ca obiect "anularea hotărârii Adunării Generale a Acționarilor", dar reprezentanţii băncii au confirmat că este vorba despre AGA de bilanţ, conform Bursa.

Reprezentanţii BRD nu au dorit să speculeze care sunt intenţiile reclamantului, dar printre hotărârile acţionarilor din 23 aprilie se numără decizia de repartizare a profitului din 2019 în "rezultatul reportat", adică nedistribuirea de dividende, hotărâre luată în contextul recomandărilor venite din partea Băncii Centrale Europene şi Băncii Naţionale a României.

"În conformitate cu prevederile art. 99 litera e) din Codul BVB şi prevederile art. 234, alin. 1, lit. L, din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, BRD informează investitorii că, în conformitate cu informaţiile disponibile în sistemul de informare al instanţelor (portal.just.ro), un acţionar al băncii a introdus acţiune în justiţie având ca obiect «anulare a hotărârii AGA» (dosar nr. 11122/3/2020)", precizează BRD.

Printre deciziile adunării ordinare a acționarilor din 23 aprilie se mai numără şi reînnoirea unui mandat de administrator şi alegerea altuia. Tothăzan a lucrat între anii 1985 şi 1994, ca măcelar, apoi a înfiinţat MAP. Acesta s-a retras din funcţia de demnitate publică în 2014.

Societatea turdeană care are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne, a înregistrat anul trecut afaceri de 4,3 milioane de lei și o pierdere de 3,5 milioane, având 65 de angajați, conform platformei Termene.ro.

MAP se află în procedură de faliment, iar lichidatorul Solvendi Cluj-Napoca a anunțat că va scoate la vânzare joi măcelăria din Turda, la un preț de pornire de 311.672 de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Printre bunurile puse în vânzare se mai numără magazinul de pe Calea Victoriei din Turda, echipamente tehnologice, mobilier, stocul de marfă alimentar și nealimentar.

Comenteaza