Fondurile pentru finanțarea fermelor mici, prezentate la Cluj

Fondurile pentru finanțarea fermelor mici, prezentate la Cluj
Fondurile pentru finanțarea fermelor mici, prezentate la Cluj
Fondurile pentru finanțarea fermelor mici, prezentate la Cluj

Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a prezentat la Cluj obiectivele instituției pentru dezvoltarea fermelor mici cuprinse în Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Între acestea se numără încurajarea fermelor de familie și a păstrării sau dezvoltării raselor și soiurilor autohtone, promovarea nivelului de calificare în domeniul agricol, valorificarea potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate.

Potor a prezentat aspecte privind submăsurile 16.4 și 16.4a - sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare, care are ca obiectiv promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte.

În categoria beneficiarilor eligibili pot intra parteneriatele constituite din minimum un fermier sau un grup de producători/ cooperativă ce activează în sectorul agricol și minimum un partener din următoarele categorii: microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale; unități școlare, sanitare, de agrement și de alimentație publică, fermieri (persoane fizice sau entități organizate juridic).

În cadrul parteneriatului pot fi incluse și alte entități relevante, cum ar fi institutele și stațiunile de cercetare. Secretarul de stat a făcut o scurtă prezentare a măsurii LEADER, cu accent pe tipurile de măsuri incluse în Strategiile de Dezvoltare Locală (SDL).

”În cadrul celor 239 de SDL selectate se regăsesc și măsuri care vizează fermele mici, cu 104 proiecte contractate în valoare publică de 1.542.600 de euro, tineri fermieri - 304 proiecte contractate, de 11.485.963 de euro și forme asociative cu două proiecte contractate, de 123.880 euro”, a afirmat Alexandru Potor.

Acesta a participat la prima ediție a conferinței “Agroturism & gastronomie românească”, de la la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. Prin intermediul conferinței, organizatorii și-au propus să atragă atenția asupra potențialului pe care gastronomia și agroturismul îl au în dezvoltarea României, atât la nivel de comunități rurale, cât și la nivel de brand național.

Pe agenda evenimentului s-au regăsit teme precum agroturismul și turismul culinar românesc în 2018 -  cadrul legislativ și surse de finanțare, identitatea națională, schemele de calitate naționale și europene, proiecte de infrastructură, modele de bună practică.

În marja conferinței a fost organizată și o expoziție cu vânzare de produse tradiționale, printre expozanți regăsindu-se producători de lactate, panificație, uleiuri, magiun, produse artizanale, fructe și legume din grădinile din Transilvania.

Comenteaza